Прочитај ми чланак

АНАЛИТИЧАРИ: Путинова посета корисна, погураће српски извоз у Русију

0

Посету руског председника Владимира Путина аналитичари сматрају корисном, нарочито због потписаних споразума.

rukovanjeТомислав Николић и Владимир Путин

Симић: Односи Београда и Москве на историјском врхунцу

Професор Факултета политичких наука Предраг Симић оценио је да посета Владимира Путина Београду има „високо симболичан“ карактер, те да је ниво односа Београда и Москве у овом тренутку на, како је рекао, једном од својих историјских врхунаца.

„Наравно, поруке које је упутио Путин из Београда су значајне и ван оквира билатералних односа јер се односе на читав региону а поготово на односе са Заподом. Ово су прве поруке које председник Путин упућује свету, ЕУ и САД после увођења санкција због догађаја у Украјни и чини ми се да ће оне сада бити предмет помног праћења“, рекао је Симић у изјави за Тањуг.

Запажено је, ипак, да је на Паради изостало доста западних дипломата поготово највиших и то на неки начин говори о ставу које САД и већина земаља ЕУ имају према Русији, констатовао је професор.

Њему се, каже, чини да је у овом тренутку ниво односа Београда и Москве на једном од својих историјских врхунаца.

„То се није одразило само у политичким изјавама које су председници две земље упутили током посете него и у економским аранжманима укључујући и то да је Путин још шире отворио врата руског тржишта српском извозу и српским произвођачима потврдио подршку коју Србија ужива у Русији за своје битне интересе, укључујући Косово“, рекао је Симић.

Савић: Корисна посета, отворене нове могућности сарадње

Професор Економског факултета Љубодраг Савић оценио је данас да је посета председника Руске Федерације у сваком смислу успешна јер је, како је рекао, потписано више споразума, а отворене су и нове могућности сарадње двеју држава.

„Економски најважнији је онај део који се односи на продају наших пољопривредних производа, јер Србија ту има изванредне могућности“, рекао је Савић у изјави за Тањуг.

Додао је да је то простор који се отвара и који ће остати и кад се скину санкције ЕУ Русији, које су у овом тенутку препрека да та земља увози сличне производе из Уније.

„Било је говора и око хемијског комплекса. Ту није урађено нешто конкретно, али имам утисак да ће се радити и око тога, што је друга најважнија ствар поред пољопривреде“, рекао је Савић прецизирајући да је ту реч о предузећима из тог сектора МСК код Кикинде, Азотари и Петрохемији.

Поменуто је, додао је, и питање сарадње у оквиру железница.

„То није ново, јер ми поодавно за железницу имамо руски кредит од 800 милиона долара, али се он слабо користио. Ово ће бити ветар у леђа да се то покрене“, сматра Савић.

Известан простор се отвара, каже професор, и за извоз аутомобила из Крагујевца.

Оно што за Србију данас није била добра вест, каже Савић, јесте то што је Путин недвосмислено рекао да за Јужни ток да мора да постоји обострана воља.

Путинова посета неће утицати на европски пут Србије

Посета руског председника неће утицати на недвосмислен европски пут Србије, а договор о бесцаринском извозу „фијата“ у Русију допринеће побољшању наше економије, оценио је потпредседник Центра за спољну политику Драган Ђукановић.

„Србија и њени званичници показују извесну зрелост у разумевању балансирања између приоритета земља о чланству у ЕУ и покушаја да се пронађу могућности где би се сарадња са Русијом унапредила у оној мери у којој то неће реметити европски пут земље“, рекао је Ђукановић у изјави Тањугу.

Он сматра да је посета Путина Београду потврдила узлазни тренд у односима са Москвом, али истиче да економски договори спадају међу најважније резултате састанака са српским званичницима.

„Битан напредак је то што је договорено да ће се одређени број ‘фијата’ извозити на руско тржиште и представља значајан домет данашњег састанка Путина и премијера Вучића“ оценио је Ђукановић.

„Чини ми се да то отвара перспективу да се и економско стање у нашој земљи унапреди тако што бисмо повећали извоз у Руску Федерацију“, објашњава Ђукановић.

На питање какве реакције очекује из западних престоница, он каже да ће Запад „дубински анализирати“ изјаве руског председника и „сигнале који су данас стигли из Београда“, али да не верује да ће бити „пренагљених реакција“ према нашој земљи.

Драгојловић: Најважžније је да сазнамо садрžжај споразума

Наташа Драгојловић, координаторка Националног конвента о ЕУ (НКЕУ) оценила је да је посета Путина била добро и свеобухватно осмишљена, а да је сада најважније да грађани Србије сазнају садржај данас потписаних споразума и како ће се они одразити на наше прикључење ЕУ.

„О успешности његове посете је засад рано говорити, али је несумњиво привукла велику пажњу како домаће јавности и медија тако и европских и светских“, рекла је она у телефонској изјави Тањугу, додавши да ће посета свакако дати повода и за даље коментаре и праћење и српске и руске политике. Чињеница је, указала је она, и да већ годину дана од потписивања међудржавног споразума о стратешком партнерству између Србије и Русије наилази један тежак моменат у међународним односима и украјинска криза, чији је Русија један од актера.

„Да није тог момента, реализација овог споразума била би једно економско питање, међутим реализација тог споразума и данашње потписивање више нових споразума у оквирима овог општег, посматра се више политички неги економски“, истакла је.

Путин је, како је приметила, данас рекао да политика у овом тренутку штети економији и да би у том смислу требало заправо тумачити све оно што су резултати његове посете Србији.

„Мени се чини да је од његових говора данас и декларативног залагања за даљу сарадњу и подсећање на антифашистичку традицију СССР и тадашње Југославије, много значајније да грађани Србије сазнају шта је садржај данас потписаних споразума, како ће се они реализовати и рефлектовати на наше односе са ЕУ и даље прикључење Србије Унији“, констатовала је Драгојловић.

Влаховић: Путинова посета ће погурати извоз у Русију

Председник Савеза економиста Србије Александар Влаховић изјавио је вечерас да је данашња посета председника Русије и економски корисна, јер нам доноси проширење могућности извоза из Србије.

Влаховић је у изјави Тањугу рекао да без избалансираности спољнотрговинске размене нема ни постизања дугорочне макроекономске стабилности Србије.
„Неопходно је да повећамо извоз и да дођемо до тога да нам спољнотрговински биланс буде бар на нули, односно да извоз буде једнак увозу“, рекао је Влаховић коментаришући најаву да ће Србија након ове посете имати већу могућност за извоз прехрамбених производа, али и да ће можда доћи до извоза „Фијатових“ аутомобила у Русију.

Он је навео да ће повећање извоза имати директног утицаја и на биланс текућег плаћања који позитивно утиче и на стабилност курса, али и на све друге макроекономске чиниоце.

Говорећи о гасоводу „Јужни ток“, Влаховић је рекао да је од самог старта било јасно да, ако не постоји договор свих страна које у томе учествују, да ће и реализација тог пројекта бити тешка.

(Блиц)