Прочитај ми чланак

Пушкић: Не дозволити даљу дезинтеграцију КиМ кроз сепаратистичке РКС таблице

0

У освит првог новембра, тзв. „дана Д“ за српске таблице али и за, по свему судећи, и Србе на Косову и Метохији, наставак притисака и тензија не јењава. Након прављења нелегалних сепаратистичких војно-полицијских база у северном делу КиМ, насељеног искључиво српским живљем, наставља се додатно застрашивање грађана у циљу подстицања Срба са севера КиМ да се одрекну статусно неутралних и прихвате наметнуте, тзв. РКС таблице.

  План Аљбина Куртија јесте да се то одвија у четири фазе: прва – да се издају упозорења власницима возила са српским таблицама које носе имена градова на КиМ, друга – да се власници таквих таблица кажњавају, трећа – да им се дају пробне таблице и четврта, финална – да се пређе само на тзв. РКС таблице. Евентуална прва изречена казнена мера ће наићи на отпор Срба и они не смеју бити препуштени сами себи, већ их власт из Београда мора на конкретан начин заштитити. За Србе не долазе у обзир никакви продужени рокови и лажне забринутости које долазе из ЕУ и САД.

Дверима је јасно да ће се наш народ и држава наћи под незапамћеним притисцима због неувођења санкција Русији, притисцима које ће преко својих сателита, у овом случају албанских сепаратиста, спроводити земље запада, али истичемо да је од кључног значаја да држава покаже и снагу и достојанство и сходно томе не остане нема и одговори на све еклатантније изливе насиља и мржње према Србима на Косову и Метохији. У том светлу Српски покрет Двери указује на нужност ревизије државне политике према КиМ, као и на неопходност подизања ове теме на ниво од највишег државног значаја, како на унутрашњем тако и на спољашњем плану. Иако је предлог Двери, као државотворне парламентарне политичке организације, да се под хитно установи Министарство за Косово и Метохију био апсолутно оправдан, владајућа већина није имала ни слуха ни храбрости да оснује ово министарство.

Са друге стране, док се међународна заједница куне у принципе међународног али и људских права у Украјини, у случају Србије званично ћути, а самим тим већ традиционално, на посредан начин, подстрекује албанске сепаратисте на све бруталније провокације и одузимање основних људских права Србима. Томе у прилог иде и саопштење Европске службе за спољне послове, која наводи да лажна држава Косово има право да постепено укида српске регистарске таблице КМ, чиме се додатно подстрекује сепаратизам и елементи ове квазидржаве. Евидентно је да Аљбин Курти ратном реториком и застрашивањем неалбанског живља жели да финализује победу неправа над правом и дивљаштва над цивилизацијом, а у томе му на пут може стати само јасна национална политика и јединство свих државотворних елемената унутар државе Србије.

Српски покрет Двери апелује на званичне српске власти да не пристају ни на какво степеновање евентуалног пораза и прихватање услова сепаратистичких власти којима се српском живљу из дана у дан одузимају сва међунарно призната и загарантована права. Истичемо да се рекакција државе не сме огледати у пар привидно оштрих саопштења за унутрашњу јавност која би требало да замаскирају немоћ и неспособност институција, већ да одлучним акцијама и јасном политиком заштите вредности које су по Уставу Србије обавезне да штите.