Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТ У БЕОГРАДУ: Подршка узбуњивачима и ратним ветеранима ФОТО,ВИДЕО

0

У Београду je одржан 47. протест "1 од 5 милиона" који је почео око 18 часова на платоу испред Филозофског факутета, а представља наставак подршке узбуњивачима.

ФОТО: Србин.инфо

На протесту Један од пет милиона у Београду прочитано је вечерас писмо подршке узбуњивачу Александру Обрадовићу из фабрике наменске индустрије Крушик, које ће му бити предато са потписима окупљених и уз поруку „Солидарност је наша снага“.

Студенткиња Александра Рековић из организације протеста прочитала је писмо у коме је наведено да се у мрачним временима рађају хероји, а то су обични људи и, комшије.

Они се не мире са неправдом и понижењем Обрадовић је часно поступио у борби против државне мафије, додаје се у писму које је прочитала Рековић. Она је подсетила да је Обрадовић у кућном притвору где ће му бити однето писмо које у знак подршке потписују грађани окупљени на протесту, а како је додала биће слободан.

Бивши полицајац Милан Думановић против кога је подигнута оптужница за откривање службене тајне о његовом ангажовању током посете председника Србије Александра Вучића Поточарима, рекао је да је оптужен јер је изнео истину и да је суђење затворено за јавност како се наводна тајна не би чула.

„Мој мотив да тако поступим је зато што жели да будем полицајац, а не да живим на коленима“, рекао је Думановић објашњавајући зашто је говорио о томе шта се дешавало у Поточарима, где је како је додао, незаконито упућен.

Он је подсетио да је одбачена кривична пријава коју је поднео против надређених, укључујући државну секретарку Дијану Хркаловић.

ФОТО: Србин.инфо

Думановић се извинио грађанима што, како је рекао, хулигани опет имају службене легитимације, и подсетио на случај Савамала када је „суспендована правна држава“.

Позвао је и друге грађане који имају сазнања о кривичним делима да се јаве и буду узбуњивачи.

„Сада је много лакше, имамо уз нас ове младе људе из организације Један од пет милиона. Грађани устаните и будите поново поносни“, поручио је Думановић.

Један од организатора протеста Срђан Марковић изјавио је да ће чекати какву ће одлуку донети Ректорат о докторату министра финансија Синише Малог.

Коментаришући став етичке комисије Факултета организационих наука у Београду да тај рад није плагијат, он је рекао да су још једанпут показали кукавичлук.

Неки од учесника протеста донели су хируршке маске, као симболичну поруку против загађења Београда, а подсетили су и да грађани не могу слободно да ходају јер су улице месецима раскопане.

Након обраћања на платоу испред Филозофског факултета, учесници скупа су кренули у протестну шетњу до зграде РТС, где су позвали грађане да буду узбуњивачи и налепницама са том поруком прекрили улазна врата те медијске куће.

На налепницама пише „Крајње је време будите(се) узбуњивачи“, уз потпис „Један од пет милиона“.

Један од организатора протеста Срђан Марковић позвао је новинаре РТС-а који се декларишу да припадају покрету Један од пет милиона, да буду храбри и пробуде се.

„Нисте сами, они се плаше нашег заједништва“, рекао је Марковић и навео да РТС данас није сервис грађана, већ Српске напредне странке.

Марковић је позвао директора РТС-а Драгана Бујошевића да професионално ради свој посао, или да се повуче са тог места.

Протест који је вечерас био организован као подршка узбуњивачима, завршен је заказивањем новог окупљања за следећу суботу.

Подршла ратним ветеранима испред Председништва

„Свака братска и људска подршка је добродошла, никако политичка јер ми смо бранили целокупан српски народ, а не политику. Ми смо један народ, само су нас политике завадиле, овим речима се захвалио Ненад Станић народу који га је посетио током протеста „1 од 5 милиона“, у име бораца који такође протестују у Пионирском парку испред Председништва и Скупштине Србије, и то већ две недеље.

„И ми тражимо мир и слободу, разумевање и живот бољи, ”, одговорили су активисти „1 од 5 милиона“, исказујући на тај начин подршку ратним ветеранима и обострану солидарност у тешким временима и заједничкој борби против неправде.