Прочитај ми чланак

ПРИВАТНИ ИНТЕРЕС Трасе метроа погрешне, граде се дуге линије за мало путника

0

Професор Душан Теодоровић сматра да су линије метроа толико погрешне и одражавају две ствари - приватни интерес и задовољавање сујете једног човека. Професор у пензији Универзитета Пенсилванија Вукан Вучић је додао да су линије погрешно направљене и да треба позвати независне стручњаке и ревидирати их.

Радови на изградњи метроа у Београду почели су у понедељак на Макишком пољу, градњом инфраструктуре и насипа будућег депоа. Није било свечаног отварања, нити се ико од званичника појавио на локацији.

Професор Теодоровић каже да се пред сваке изборе праве циркуси и најављују фараонски пројекти, а ово је, додаје, највећи од свих не били се добили гласови.

– Године 2071. неки новинари ће да кажу да је био неки Вучић и Весић који су започели лудачки подухват копања метроа на Макишу, са намером да потрују Београђане и да им одузму изворишта воде. То ће историја да оцени на одговарајући начин. Они могу да оду и даље, већ су доказали да су у стању да ураде најлуђе могуће ствари, које нормални инжењери не могу да замисле. Београд је једини главни град који нема железничку станицу, 90 одсто људи не зна да оде до Прокопа, не знате где ће да буде аутобуска станица… Они не знају да су били планови са приградском железницом, у таквој ситуацији ми сад копамо на Макишу – каже Теодоровић.

Вукан Вучић додаје да се метро планира већ 50 година и да је свако одлагање критиковано. Како каже, гради се један систем који је неефикасан, скуп и има велике грешке.

– Седамдесетих година је била анкета стручњака за саобраћај, 60-70 људи је слало мишљење, они су изабрали Прокоп. Прокоп је велика површина која треба да се очисти, а онда када дође до боље економске ситуације у Југославији у оно време, онда ће да се уложи огромна инвестиција око те станице да постоје хотели, зграде… Преовладало је оптимистично мишљење да ће економски Југославија да експлодира и да могу милијарде да се дају у ту станицу. Она је онда саграђена, утрошено је неколико милијарди евра, али ништа од тога што се очекивало није изграђено – ниједан хотел, радња, школа. Сад имамо велику станицу са једва 10-15 путника, јер из те станице нема где да се иде – објашњава Вучић.

Теодоровић је објаснио да пре почетка изградње било ког транспортног пројекта треба прикупити податке, односно „колико људи иде из једне тачке у другу“. Како каже, у свету се прате мобилни телефони и тачно се утврђују жеље и потребе становника једног града. За београдски метро, Теодоровић каже да је траса направљена на основу нечије жеље.

– Постоје методе којим можете метро да пројектујете и у Токију и у Београду када добијете улазне податке. Овде је примењена мени непозната метода која има резултат да је оптимално да се две линије метроа укрсте код Стефана Немање, односно код Београда на води. Траса је направљена на основу нечије жеље. Ја мислим да је „он“ одлучио да се линије секу у Београду на води, јасно мислим да је Вучић у то уплетен. Они су потпуно одсекли Земун и Нови Београд, 400 хиљада људи остаје без метроа, сви планови су узимали да постоје стари Београд, Нови Београд и Земун. Увек у мрежама постоје критичне гране, ја тврдим да су то Бранков мост и Газела. Ту се види јачина веза између старог и Новог Београда. Сваки предлог који не повезује стари и Нови Београд је бесмислен – сматра Теодоровић.

Вукан Вучић је подсетио да је Београд једини главни град који нема железничку станицу. Додаје да се ништа није научило из грешке с Прокопом и да све то води ка пропасти за метро.

– Логично је да метро споји центар Београда са Новим Београдом и Земуном. Главна кичма система мора да буде добра веза између центра и Новог Београда. Линије су неефикасне, тај пут преко Савског трга не би био много бржи него пут аутобусом – додаје професор Вучић.

Он сматра и да је, гледајући трасе, метро далеко скупљи него што би требало да буде.

– Грађевинари упозоравају – не идите тунелима где је висока подземна вода. Ово сада иде испод Саве са станицом код Савског трга која је 30 метара испод површине, код моста на Ади је око 50 метара висинске разлике између линије и трамвајске станице, то је астрономски високо. Преко Саве треба ићи мостом, а не подземно. Станица на Савском тргу је погрешна и додаје време путовања, то је потпуно промашено. Булевари на Новом Београду су грађени са широком централном трасом, где је простор за јавни саобраћај, то би био или метро или семи-метро. У првом плану који смо имали ишао је делом изнад, делом испод, где год је могло остало се напољу. Ово сада да се гради са тако дубоким станицама, које су дуж река, где нема прилаза много. Градимо дугачке линије за мало путника – објашњава.

Поред тога, Вучић сматра и да се неће достићи обећани термини, да ће Београд до 2030. добити две линије метроа.

– Сигуран сам да нећемо достићи термине, а ове линије су погрешно направљене, треба их ревидирати и позвати независне стручњаке. Ништа није координисано, треба побољшати планове – додаје.

Теодоровић каже да је основни недостатак што се није гледала свеобухватност саобраћајног система.

– Неупоредиво бољи пројекат је био до 21012, то је склоњено у страну, једино објашњење видим да тамо где је Ада хуја неко гради станове и диже цену квадрата – додаје професор.

Зато би, сматра, нова власт требало да стопира изградњу.

– Ми нећемо да умремо ако не крене метро. Београд није искористио многе форме организованог саобраћаја. Нови Београд и Земун пружају могућности за бициклистичке стазе. Није искоришћен концепт ridesharing-а, постоје многе форме како то може да се уради са паралелним осмишљавањем пројекта метроа – наглашава.