Прочитај ми чланак

Приштини столица у УН преко српске баштине

0

gracanica

Косово је кренуло у нову међународну дипломатску офанзиву, захтевом за пријем у Организацију Уједињених нација за образовање, културу и науку (УНЕСКО), а Хашим Тачи који се похвалио тим потезом очекује да се то деси већ у новембру ове године.

– Дављеник се за сламку хвата – коментарише за „Вести“ овај приштински гест председник парламентарног одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун.

– Они пробају да негде пробију лед, јер су у великом проблему. Поред бруталних притисака Запада на земље које нису признале Косово, признања изостају, а имају и проблем са формирањем Специјалног суда и признавањем заједнице српских општина. Зато покушавају да бушкају тамо где могу и не изгубе поене код бирача – оценио је Дрецун. Он иронично додаје да су на Косову „апсолутно заслужни“ за Унеско.

– Спалили су много српске културне баштине, уништили и похарали, извршили етничко чишћење, а и како третирају образовање неалбанског становништва, заиста могу да дају велики допринос тој организацији у култури и образовању – каже Дрецун и додајући да се српски глас сада више уважава у међународној заједници, истиче да ће држава Србија учинити све да спречи улазак Косова у Унеско.

Неповољно за Београд

Начин гласања у Унеску неповољан је за Београд, а да ствар буде тежа Србија има аргументе, али нема механизаме којима може да спречи улазак Косова у Унеско. Према утврђеној процедури, прво се одлучује у Извршном савету већином гласова, али је ту већина држава признала Косово, па двотрећинском већином у Генералној скупштини Унеска заказаној за новембар ове године. Земље које се уздрже од гласања се не убрајају, па може да се деси да тај степеник не буде висок за прескок.
Захтев Приштине за пријем у Унеско, према речима бившег амбасадора Србије у Турској Душана Спасојевића представља врхунски цинизам.

– Тамошња администрација која је такорећи у једном дану на Косову уништила културно благо под заштитом Унеска, сада хоће да постане члан те организације – коментарише Спасојевић за „Вести“.

Београд је знао да се Приштина припрема да аплицира за чланство у Савету Европе и Унеску, што је у марту ове године обелоданио шеф дипломатије Ивица Дачић. Он је оценио да то значи прејудицирање статуса Косова као независне државе, па Србију чека тешка година.

Да борба Србије неће бити на лака ни кратка, мишљења је дугогодишњи амбасадор Милован Божиновић који верује да Приштина преко организација које су делови УН, покушава да се домогне столице у светској организацији народа.

– Косово је већ примљено у неколико међународних организација, али није то главна невоља, већ могућност да земље чланице као аргумент за пријем у Унеско наведу да би управо чланством Косову наметнуле међународну обавезу бољег чувања културних добара – објашњава за „Вести“ Божиновић овакав трик којим би Београду могао бити оспораван захтев да Косово не постане део Унеска.

Ђурић: То би био злочин

Шеф Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже да би био злочин препустити српске светиње на чување политичарима из Приштине, изашлим из рата у којем је спаљено много светиња.

– Косову није место у тој институцији, јер је чланство резервисано за државе, а Косово је покрајина за УН, као и за Србију – нагласио је Ђурић, додајући да ће се Србија одлучно супротставити прекрајању историје отимањем духовне и културне баштине.

Он верује да косовско чланство у тој организацији не би погоршало српске позиције, али је изузетно велики проблем што Приштина српско вишевековно наслеђе може да прогласи својим.

– У информаторима које Албанци промовишу, не помињу Високе Дечане као српске, као што не кажу ни да је Стефан Немања био српски владар, па неко ко тек треба да се упозна са историјом наших простора може да помисли да је био косовски. Зато држава мора да се максимално заузме да њено наслеђе не буде изузето из српске историје – појашњава овај дипломата.

Сценарио који прижељкује Приштина је да пријемом у Унеско уврсти у косовску баштину највеће српске светиње, од Високих Дечана и Пећке патријаршије, до Грачанице и Богородице Љевишке. Исти покушај десио се 2011, али је Београд тада успео да спречи да Косово уђе у Унеско захваљујући Русији, Кини, Бразилу, Јужноафричкој Републици и још неким афричким и азијским земљама.

 

Vesti online