Прочитај ми чланак

ПРЕКО ПРЕДИЗБОРНИХ СПОТОВА Фирми блиској СНС ангажман за информисање о вакцинацији

0

Фирма Москито АДВ годинама сарађује са Српском напредном странком, а недавно је по хитном поступку од Града Београда добила посао информисања грађана о вакцинацији. За конкуренцију је имала само свог дугогодишњег пословног партнера.

Фирма Москито АДВ годинама сарађује са Српском напредном странком, а недавно је по хитном поступку од Града Београда добила посао информисања грађана о вакцинацији. За конкуренцију је имала само свог дугогодишњег пословног партнера.

Printscreen

У априлу ове године, четири месеца након почетка вакцинације у Србији, београдски Штаб за ванредне ситуације је наредио Секретаријату за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Града Београда да распише хитну набавку. Набавком су тражили фирму која ће осмислити кампању са циљем да се Београђани вакцинишу. Наиме, до 21. априла је у главном граду било вакцинисано више од 560 хиљада становника, односно нешто мање од трећине укупно вакцинисаних.

Набавка је расписана два месеца касније, у јуну, али је задржала „хитност“ па на набавку није могао да се пријави свако, већ само оне фирме које је Секретаријат позвао.

Према документацији у коју је Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) имао увид, позиви су послати фирми Москито АДВ из Београда, Студију за анимацију Студиум и компанији Крономедиа која издаје часопис Сатови и накит, о луксузним часовницима и скупоценостима.

Посао вредан 960.000 динара је тек у августу додељен Москито АДВ, која се бави производњом и продукцијом видео садржаја и анимација. Ова фирма повезана је са владајућом Српском напредном странком (СНС), открива ЦИНС. Москито од 2008. године сарађује са напредњацима радећи предизборне спотове и пропагандне видее за време предизборних кампања.

Један од скорашњих урадака ове фирме је екранизација књиге о Београду Горана Весића, заменика градоначелника српске престонице. Весић је и један од заменика команданта Градског Штаба за ванредне ситуације који је издао наредбу за хитно спровођење набавке, а коју је потписао градоначелник Зоран Радојичић.

Власник Москита Срђан Васић на друштвеним мрежама отворено подржава СНС и председника Србије Александра Вучића, посећује страначке скупове и исмева опозицију.

Васић за ЦИНС није појаснио шта посао подразумева и шта је до сада урађено.

– Сложена епидемиолошка ситуација и споразум о поверљивости не даје ми простора да јавно говорим о динамици продукције и пласирања кампање у јавност. Иако лично сматрам да је то лоше, главни критеријум за избор је као и обично најнижа понуђена цена, коју смо овога пута управо ми понудили – наводи Васић.

Да је најнижа цена била пресудна наводе и из Секретаријата за ванредне ситуације.