Прочитај ми чланак

ПРАЗНИХ ЏЕПОВА јуришају на Вучића

0
srpska opozicija logo

Илустрација: СРБИН.ИНФО

Већина партија долазеће изборно надметање дочекаће у тешком финансијском стању. Рачун ДС у блокади, очекују донације. Беспарица и у ДСС, ЛДП, СРС и СДС.

Партије ће, уколико буду расписани ванредни парламентарни избори, водити битку са политичким противницима, али и финансијама. Касе многих странака су „танке“ или у минусу и под блокадом, па ће бити тешко сакупити новац за кампању.

Највише новца имају напредњаци, који су доминантни на политичкој сцени, а за продорнију кампању могу да се изборе још само социјалисти. Демократе су у блокади, а са парама кубуре и либерали, радикали и ДСС, који се, ипак, надају да ће на следећем гласању прескочити цензус. Баш због дебелог минуса, многи не могу ни да се додатно задуже.

troskovi predizborna kampanjaПотпредседник СНС Братислав Гашић каже да ће напредњаци кампању финансирати по закону и да то раде од првог дана настанка.

– Јако смо штедљиви и не дугујемо ником ништа – рекао је Гашић.

На питање како ће финансирати кампању, с обзиром на дугове са којима странка кубури и на блокаду рачуна у којој се налази више од годину дана, лидер ДС Бојан Пајтић за „Новости“ каже:

– Кампање се по нашим законима финансирају са посебног рачуна, тако да наши проблеми немају везе са кампањом. Буџетска средства и добровољни прилози су извори на које рачунамо.

Слично размишља и портпарол ЛДП Јован Најденов:

– Учествоваћемо на изборима на свим нивоима кад год да буду расписани. Када се буде знао датум, размишљаћемо о финансирању кампање. Кредите нећемо узимати. Ослонићемо се на средства из буџета и донације.

У СДС кажу да раде у тешким условима када су финансије у питању.

– Пред грађане ћемо изаћи са политиком, решењима и најбољим људима – најављује портпарол СДС Константин Самофалов.

Радикали тврде да спремно дочекују предстојеће гласање са доста кадровских промена и сређеним стањем у централи, а очекују и финансијску помоћ симпатизера за кампању.

A, хоће ли партије новац трошити према правилима, контролисаће Aгенција за борбу против корупције са 165 посматрача. До сада је ова институција поднела 500 захтева за покретање прекршајних поступака због неправилности у кампањи.

ТРКA ЗA НAЈМAЊЕ ОСAМ МИЛИОНA

Претходни избори коштали су око две милијарде динара, од чега су 802 милиона резервисана за партије. Према закону, 20 одсто ове суме расподељено је на равне части свим изборним листама за кампању, док је 80 процената припало само онима који су освојили мандате.

Под претпоставком да се и приликом наредног гласања барата истим бројкама, а да се за изборе пријави 20 листа, свака од њих би за надметање добила око осам милиона динара. Уколико освоје мање од један одсто гласова, новац који су добили из буџета морају да врате држави.

Извор: Новости.рс