Прочитај ми чланак

ПОЗВАНИ СУ: Меркелова, Путин и Ђинпинг, a долазе …

0

vladimir-putin-angela-merkel-zadnjica-790x423

Београд би током 2014. требало да посете неки од најмоћнијих светских државника. Сусрет у Сочију – прилика Николићу да позове лидера Русије, Владимир Путин.

ОБАМА НЕ ПЛАНИРА

Дa Србију током године посети неки од највиших америчких званичника, попут потпредседника Џозефа Бајдена или новог државног секретара Џона Керија, шансе су мале.
Уколико до овакве посете и дође, Београд ће тада бити успутна станица у регионалној турнеји. Такође, засада не постоје планови да председник САД Барак Обама до краја свог другог мандата посети наш регион.

И У 2014. Србија ће остати на светском дипломатском радару, јер током године Београд треба да посете неки од најмоћнијих државника попут руског и кинеског председника, Владимира Путина и Си Ђинпинга, као и немачка канцеларка Ангела Меркел.

Прва прилика за састанак лидера Русије и шефа наше државе Томислава Николића могла би да се укаже већ почетком следећег месеца, када ће шеф наше државе бити гост на церемонији отварања Зимских олимпијских игара у Сочију. Тада би требало да се договори и долазак Путина у Србију.

На тај начин врх СНС хоће да учврсти свој положај у патриотском бирачком телу, пред предстојеће изборе,  јер могући најављени долазак руског председника у посети Србији би доста умањио отпор које ово бирачко тело има према политици СНС-а када су у питању евроинтеграције, Косово и Метохија, Република Српска и Црна Гора.

За пролеће се већ припрема посета шефа кинеске дипломатије Београду, а подсећајући на изванредне односе са овом земљом, српски министар спољних послова Иван Мркић наговестио је могућност да у Србију дође и председник Ђинпинг.

Наш шеф дипломатије за наредних месец дана већ има згуснут дипломатски распоред. У следећих неколико недеља он ће угостити колеге из Аустрије, Швајцарске, Палестине и Кипра.

До краја јануара, како сазнајемо из дипломатских извора у Берлину, биће познат и распоред новог немачког шефа дипломатије Франк-Валтера Штајнмајера и није искључено да његова прва дипломатска мисија буде управо у овом региону, што подразумева и долазак у Србију.

Долазак Штајнмајера биће прилика и да се разговара о посети Меркелове до краја године, током које би се са српским руководством резимирао досадашњи ток дијалога Београда и Приштине и представила очекивања Берлина у наставку овог процеса. Меркелова је у Београду била августа 2011. и домаћин јој је био тадашњи председник Борис Тадић.

Могући долазак Ангеле Меркел би и доста пацифизирао гласачко тело ДС и ЛДП, на могућим републичким парламентарним изборима, јер би долазак највише делегације државног врха Немачке у Србији значио да су Брисел и Берлин прихватили да је СНС њихов главни партнер у Србији.

Време ће показати, да ли су могући најављени доласци најмоћнијих светских државника само предизборни трик СНС-а или имају упориште у стварности, односно да ли су напредњаци и на Истоку и на Западу прихвачени као једини партнери с којима се преговара и договара када је у питању Србија.

(Вечерње новости, Србин.инфо)