Прочитај ми чланак

После Ивице Дачића, пут на седницу СБ о Космету отказао и Тачи

0

savet-bezbednosti1

(Б92)

После Ивице Дачића, пут у Њујорк на седницу Савета безбедности о Косову отказао и Хашим Тачи, преноси Фонет.

Премијер Србије Ивица Дачић, који је раније био најавио да ће присуствовати седници УН у Њујорку, саопштио је јуче у Бриселу, после разговора с Хашимом Тачијем и високом представницом ЕУ Кетрин Ештон, да ипак неће ићи због обавеза.

„Требало је да путујем заједно са (директором Канцеларије за КиМ Александром) Вулином и (министром спољних послова Иваном) Мркићем, али сувише је обавеза“, рекао је Дачић, подсећајући да ће седница владе о реконструкцији бити одржана крајем ове недеље. Приштину и Београд ће уместо њих двојице на седници Савета безбедности представљати Иван Мркић и Енвер Хоџај. Уочи одласка у Њујорк Хоџај је изјавио да је извештај генералног секретара УН Бан Ки Муна о ситуацији на Косову објективнији него претходни.

„Косово је направило већи напредак него што је то наведено у извештају генералног секретара УН. Постоји неусклађеност између напретка који је постигнут на Косову и онога што је представљено у Бановом извештају. Али сматрам да је овај извештај објективнији од претходног“, истакао је Хоџај.

С друге стране, шеф српске дипломатије Иван Мркић је најавио да ће једна од главних порука српске делегације на сутрашњој седници Савета безбедности УН о Косову бити да се договорено у оквиру бриселског споразума мора поштовати и спровести. „Ми желимо да дубински сагледамо извештај УНМИК-а, да га проценимо и изнесемо сва наша виђења. Али, свакако да ћемо у светској организацији, на највишем месту, указати да је најбитније да оно што је договорено стварно буде и спроведено“, рекао је Мркић за Танјуг пред одлазак у Њујорк.

„После потписивања првог споразума са приштинским властима има неких тумачења која су ‘стваралачка’, па чак и ‘маштовита’ и не одговарају слову споразума“, упозорио је Мркић. „И ми ћемо указати свима до то тако не може да буде и да свако мора да поштује оно што је потписао“, поручио је шеф српске дипломатије.

Савет безбедности УН сутра разматра најновији извештај генералног секретара Бан Ки Муна о Косову, у којем се оцењује да је кључан изазов примена Бриселског споразума на северу Косова. Седница почиње у 16 часова по средњоевропском времену.

У тромесечном извештају за период од 23. априла до 15. јула, Бан Ки Мун подсећа да су позитивни кораци Београда и Приштине уз посредовање Европске уније резултирали „историјским споразумом и фундаменталним напретком ка нормализацији односа“. Генерални секретар УН такође је поздравио одлуку Европског савета, који је на састанку 27. и 28. јуна потврдио европску перспективу за регион.

Он указује и да „примена споразума Београда и Приштине на северу Косова остаје кључан изазов“ и да је важно да Београд у том смислу сарађује с косовским Србима, а да Приштина на терену поткрепи те напоре и пружи гаранције локалном становништву.

„Како би се избегле тензије и постигао успех, важно је да локални косовски Срби себе виде као актере у процесу. Задовољан сам што УНМИК појачава своје напоре и сарадњу са свим одговарајућим актерима о кључним питањима на терену“, додаје Бан Ки Мун. Он такође указује да је важно да представници међународне заједнице на Косову наставе да унапређују међусобну сарадњу како би се помогло успостављању услова за предстојеће и још изазовније фазе примене Бриселског споразума.

„Важно је да међународна заједница остане посвећена решавању потреба свих заједница на Косову, унапређењу помирења и пружању помоћи у зацељивању рана из прошлости“, навео је Бан Ки Мун.

Он је истакао и да као кључни приоритети остају нерешено наслеђе сукоба, укључујући случајеве несталих и извођење пред лице правде одговорних за ратне злочине и друга кривична дела. „Позивам све укључене у то на Косову да удвоструче напоре у убрзавању процеса у тим областима“, додао је Бан.

У анексу извештаја о раду Еулекса, шеф те мисије ЕУ Бернд Борхарт истиче спремност Еулекса да олакша примену Бриселског споразума у области владавине права и наводи да напредује примена споразума о интегрисаном управљању прелазима.