Прочитај ми чланак

Пита ли се Србија нешто: Албанија тражи да остане споменик ОВПБМ у Прешеву

0

ТИРАНА – Албански министар спољних послова Едмонд Панарити изјавио је данас да су најновије претеће изјаве о уклањању споменика у Прешеву дале повода за потпуно непотребне тензије.

„Дачићеве изјаве су отворене претње етничким Албанцима у Прешевској долини“, рекао је Панарити за у интервјуу за Радио Дукађин, преноси агенција АТА.

Како је навео, „такве изјаве нису у складу са истинским демократским духом ЕУ, имајући у виду данашњи конструктивни историјски контекст региона Западног Балкана“.

Тензије на југу Србије изазвало је недавно постављање споменика припадницима такозване Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе (ОВПБМ), чије уклањање су затражиле власти у Београду.

Премијер Србије Ивица Дачић је више пута рекао да би било добро да Албанци с југа Србије сами уклоне споменик до 17. јануара, а да ће уколико се то не догоди, државни органи деловати у складу са законом.

Споменик у Прешеву ће бити уклоњен „милом или силом“, поручио је Дачић, подсетивши да тај споменик није једини на југу Србије и да се у Прешеву и Бујановцу вијоре албанске заставе.

Албански политички лидери југа Србије одлучили су јуче да ће одлуку о судбини споменика у Прешеву донети 65 одборника – Албанаца у скупштинама општина Прешево, Бујановац и Медвеђа, на заједничкој седници која је заказана за суботу, 12. јанура.

Шеф албанске дипломатије сматра да претња ограничавања ових права није добар сигнал по питању евроинтеграција Србије.

„Претња ограничавања права је негативан сигнал у погледу европских интеграција Србије пошто условљавање наставка дијалога Београда и Приштине уклањањем споменика у Прешеву не доприноси добросуседским односима, као ни миру и стабилности у региону“, рекао је Панарити.

 

(Танјуг)