Прочитај ми чланак

ОПОЗИЦИЈА тражи оставку Шарчевића због скандала око теста за пријемни

0

Председник Покрета Двери Бошко Обрадовић оценио је да министар просвете Младен Шарчевић треба да поднесе оставку због одлагања теста из математике за мале матуранте и тако преузме одговорност за "цурење тестова".

„Иако министар Шарчевић тврди да је кривица за цурење тестова из математике ‘негде на терену’ и тако покушава да склони одговорност за себе, сваки одговоран политичар у овој ситуацији би поднео оставку и то треба да уради и Шарчевић“, наводи се у саопштењу.

Izvor: N1

Обрадовић је у писаној изјави навео да није у питању безазлена ситуација или само једна обична грешка на терену.

„Тест из математике је изузетно стресан и за децу и за професоре и министарство је било дужно да обезбеди да све прође у најбољем могућем реду. Због оваквих ствари читаве генерације губе поверење у просветни систем и у вредновање учења и рада. Као политичар, али још више као родитељ очекујем да министар сноси одговорност за ово што се данас десило“, навео је Обрадовић.

Полагање теста из математике у оквиру завршног испита за ученике осмих разреда одложено је превентивно за четвртак, 20. јун, јер су се на друштвеним мрежама појавили тестови писани руком, речено је агенцији Бета у Министарству просвете.

Министар просвете Младен Шарчевић потврдио је да је тест „проваљен“, али је навео да је систем затајио негде на терену, у некој школи, упркос томе што су Завод за вредновање квалитета образовања и Министарство просвете добро урадили свој посао.

Ана Стевановић: Отказивање теста из математике траума за децу, одговорни да поднесу оставке

Чланица Председништва и секретарка за међународне односе Странке слободе и правде др Ана Стевановић оценила је данас да је отказивање теста из математике за мале матуранте шок и траума за децу која су се спремала, те да је за то директно одговорна неспособна, нестручна и бахата власт. Због тога, навела је она, одговорни морају да поднесу оставке.

„Они који би да воде државу нису способни да сачувају ни тестове за матуранте. Ово је још један доказ да у држави више ништа не функционише, а сада цену тога плаћају матуранти. Крађа тестова је наставак свеопштег пропадања, а одговорни би због овог морали да поднесу оставке“, рекла је др Стевановић.

ДС: Шарчевић да поднесе оставку

Демократска странка (ДС) саопштила је да би министар просвете Младен Шарчевић требало да преузме одговорност и поднесе оставку због крађе тестова из математике и померања рокова за полагање мале матуре.

Шарчевић је данима говорио о безбедности тестова за малу матуру и уверавао јавност да су они на сигурном, говорио о броју ангажованих инспектора, полицајаца и другог особља у заштити тестова, подсећа ДС.

Та странка је затражила да се утврди одговорност свих који су учествовали у крађи тестова и да се о томе обавести јавност у што краћем року.

У саопштењу ДС истиче да би требало преиспитати и веродостојност резултата завршног испита из матерњег језика.

Народна странка: Неопозива оставка Шарчевића једини частан излаз

Народна странка саопштила је да захтева од надлежног министра просвете Младена Шарчевића да поднесе неопозиву оставку, као једини, како наводе, частан излаз и чин преузимања личне и политичке одговорности због одлагања полагања теста из математике.

„Срамота је да су већ други пут у претходних неколико година тестови за упис ученика у средњу школу ‘проваљени’, односно да су постали предмет корупције и махинација“, наводи се у саопштењу.

Народна странка је навела да је неприхватљиво да деца поред стреса пред полагање, сада морају, како кажу, да плаћају и цену корумпираног и неспособног система.

„Ово је други пут за време напредњачке власти да су тестови за упис у средњу школу илегално буду објављени, први пут 2013. године, а нико од суштински одговорних у државним институцијама и јавним предузећима није одговарао“, навела је Народна странка.

ДСС: Да ли ће неко сносити последице за одлагање теста из математике

Демократска странка Србије (ДСС) упитала је надлежне ко је одговоран за данашње одлагање теста из математике и да ли ће неко сносити последице за, како наводе, тај скандал.

У саопштењу ДСС је навео да је ово други пут за последњих шест година да држава није у стању да на ваљан начин организује полагање тестова за мале матуранте.

ДСС је упитала и председницу Владе Србије Ану Брнабић да ли се држава темељи на знању и образовању.