Прочитај ми чланак

ОПОЗИЦИЈА СВЕ ДАЉЕ од заједничког председничког кандидата

0

Напредњаци ће кандидата за председника обелоданити на Сретење, а за то време, број опозиционих кандидата расте. Иако су странке проевропске опозиције свесне да могу успети једино ако имају заједничког кандидата и саме све мање верују да ће успети да се договоре. За тзв. десничарске странке дилеме нема - свака ће имати свог кандидата.

predsednistvo-srbije-foto-zasticena-autorskim-pravima-d-cirkov

Напредњаци ће кандидата за председника обелоданити на Сретење, а за то време, број опозиционих кандидата расте. Иако су странке проевропске опозиције свесне да могу успети једино ако имају заједничког кандидата и саме све мање верују да ће успети да се договоре. За тзв. десничарске странке дилеме нема – свака ће имати свог кандидата.

Избори за председника Србије је на видику, а кандидати се само назиру. Националнистичке странке су најревносније: такмичаре за председничку фотељу су обелоданиле и пре него што су избори расписани. Главни адут су им управо лидери.

Функционерка СРС-а Вјерица Радета каже да је Србији на челу потребан “човек који је доследан, који је паметан, који је интелигентан и који је спреман да се жртвује”. “Војислав Шешељ све то јесте и то је показао безброј пута”, поручује она.

С друге стране, проевропске опозиционе партије управо са кандидатима каскају. А истраживање ИПСОС-а показује: шанса за незанемарљив резултат дела опозиције у председничкој трци је управо једна, заједничка личност.

“Дакле, та исцепканост је кључна мука – знамо да будемо заједно, а нисмо у стању“, каже директор ИПСОС-а Срђан Богосављевић. „Успех није везан само за победу, успех је везан за пристојне проценте. Значи, пристојан проценат ствара могућност после тога да тај човек који добије пристојан проценат буде ујединитељ опозиције“, објашњава он.

У ДС-у и СДС-у тврде да од идеје заједничког председничког кандидата не одустају. Ипак, све мање су уверени да ће успети.

Председник демократа Драган Шутановац каже да та странка, пре свега, инсистира на политици. “Ми нећемо подржавати култ личности ниједне особе. Мислим да је култ личности управо урушава капацитете правне државе и институције у Србији. И у том смислу ћемо доносити одлуку која ће бити пре свега у корист грађана”, каже он.

Лидер СДС-а и некадашњи председник Републике Борис Тадић каже да је одустао од властите кандидатуре. “Странка је одустала од партикуларног интереса. Нажалост, нисам успео ни на парламентарним изборима да убедим опозиционе странке да идемо заједно, прибојавам се да то нећу моћи ни овај пут, упркос свом мом напору”, каже он.

Лидери ДС-а и СДС-а не искључују подршку Саши Јанковићу, али ће пресећи у јануару на органима странке. Покрет „Доста је било“ ћути и чека да кандидата обелодани СНС. Осим кандидата проевропске опозиције и владајуће коалиције не зна се још и тачан датум избора. Потпредседница социјалиста каже: грађани ће бирати председника највероватније 9. априла.