Прочитај ми чланак

Опозиција од СНС-а тражи разговор и услове за фер изборе

0
3-opozicija

Представници девет опозиционих странака и покрета затражили су хитан састанак с владајућом Српском напредном странком, на којем би се разговарало о стварању услова за одржавање демократских и поштених избора.

То је договорено на првом састанку опозиције, који је уприличен на инцијативу председника Покрета за преокрет Јанка Веселиновића, а којем су присуствовали Гордана Чомић (ДС), Зоран Живковић (НС), Нада Лазић (ЛСВ), Енис Имамовић (СДА), Срђан Срећковић (ЗЗС), Санда Рашковић Ивић и Драган Маршићанин (ДСС), Бошко Обрадовић („Двери”) и Александар Стевановић („Доста је било”). Како тврде, на састанку није било речи о формирању било какве предизборне коалиције јер то није ни била тема, уз констатацију „да би се тешко све присутне странке могле ујединити”.

 

-Ми ћемо СНС-у, колико сутра, упутити захтев да се хитно састанемо и затражимо да институције преузму улогу која им припада – казао је Веселиновић новинарима након састанка опозиције. – Очекујемо да састанак буде одржан у наредних седам дана.

Председник Покрета за преокрет је упозорио на то да у Србији не постоје услови за фер изборе јер је „неколико људи из владајућег СНС-а преузело улогу институција власти”. Опозиција се залаже за слободу медија, као кључни предуслов за поштене изборе. Он је рекао да су се опозиционе странке договориле и да од правосудних органа затраже да буду решени случајеви угрожавања слободе кандидовања и слободе изражавања изборне воље. Тражи се и кажњавање злоупотребе државних органа и институција, у циљу наметања изборне воље.  

Веселиновић је најавио да ће опозиција формирати сталну комисију која ће редовно пратити стање у овој области, а да ће свака странка формирати кол-центре којима би грађани могли пријављивати кршење изборне процедуре и насиље на изборима.

Потпредседница ДС-а Гордана Чомић оценила је да је стање изборних слобода слично ономе из 1996. године. Циљ опозиције је да исход избора буде „онако како су људи гласали, а не онако како је неко бројао”, сматра она.

Председник Нове странке Зоран Живковић казао је да договор опозиције није никаква предизборна коалиција, већ „коалиција за поштене изборе”.

Позиву за рашњи састанак нису се одазвали СДС и ЛДП. Гордана Чомић је  рекла да су врата отворена и за Борислава Стефановића, који је изашао из ДС-а. Учесници су најавили да ће наставити да се састају, а следећа тема о којој ће разговари јесте слобода медија.

Извор: dnevnik