Прочитај ми чланак

Орбан: Од „мисије НАТО у Украјини“ диже ми се коса на глави

0

Што се тиче рата, Орбан је рекао да европски политичари имају тенденцију да размишљају о нуклеарној бомби углавном као о "тактичком оруђу одвраћања", а не о нечему што заправо треба да се користи

Избори који ће бити одржани за Eвропски парламент 9. јуна су избор између рата и мира, будућности наше деце и укупним могућностима за живот Мађарске, изјавио је данас мађарски премијер Виктор Орбан.

Орбан је у интервјуу за Јутјуб канал „Патриота“ рекао да је био шокиран атентатом на словачког премијера Роберта Фица и да је његова прва мисао била забринутост за живот његових колега, пренео је МТИ.

Његова друга мисао је, како је рекао, била да ће бити „остављен сам“ у Бриселу са својим ставом о рату и да ће му наметнути „све врсте додатних безбедносних правила“.

Што се тиче рата, Орбан је рекао да европски политичари имају тенденцију да размишљају о нуклеарној бомби углавном као о „тактичком оруђу одвраћања“, а не о нечему што заправо треба да се користи.

Он је, међутим, додао да је проблем у томе што нико у Другом светском рату није помислио да ће Американци употребити нуклеарне бомбе.

Орбан је рекао да сматра да је разговор о нуклеарном оружју „лош предзнак“.

„Од израза ‘мисија НАТО у Украјини’ диже вам се коса на глави“, рекао је мађарски премијер.

Он је рекао да су разговори о тактичком нуклеарном оружју, муницији са осиромашеним уранијумом, светском рату и слању трупа одбрамбених савеза ван њене територије „застрашујући“.

Орбан је навео да отпор овим стварима није толико јак међу западњацима као међу Мађарима, додајући да смо сада „усред процеса о коме би се за 10 година могло говорити као о уводу у трећи светски рат“.

Европа је, како је рекао, утонула у рат, а да није било ни процена о количини новца и опреме која ће бити потребна да се постигне њен војни циљ, додајући да „никада није видео ништа неодговорније“.