Прочитај ми чланак

Вучић добио налог до 2027: Учврстити издају КиМ и централизацију БиХ, пут ка НАТО

0

Абас Први Велики био је један од највећих персијских шахова (царева) новог века (период историје од средине 15. века). Изнутра је ревитализовао империју коју је наследио, успешно је покренуо и водио контраофанзиву против конкурентских Турака Османлија, повратио је контролу над многим областима у окружењу Персије које су раније биле њени вазали па су се отргле. Све то је постигао систематском и вештом применом онога што се већ показало као успешан приступ. Није мењао већ је само креативно репризирао оно што даје резултат, док владари, неретко, после неког времена, олако замењују старе моделе деловања новим.

Полазе од тога, најчешће погрешно, да су истрошени већ само зато што су дуго на сцени. Абас Први је насупрот томе кретао од чињенице да су његови противници, поданици, лажни савезници (било зато што је он намеравао њих да превари или су они покушавали да варају њега) – ограничени. Људи, чак и они моћни, често утону у дубине инертности и гурају како су навикли, нема везе што несвесно иду у пропаст. Онда напрасно, у тренуцима хистеричног буђења, све окрену наопачке. Не зна се да ли већу штету направе у прво или другом случају. Лукави шах их је тако пуштао да греше њему у корист.

Абас није волео крајности. Упорно је само модификовао оно што добро зна и тукао непријатеље на тим основама. Када је увиђао да почињу да схватају шта ради, да он не би испао нефлексибилан, радикалније је другачије стилизовао свој приступ. Али док год је могао није га мењао. И поново их је побеђивао, уверавајући их да ради нешто ново, а заправо поново им продајући тек малчице прерађено старо. Држао се идеје: будалу бијем истим штапом десет пута, а паметног девет, али батину сваки пут префарбам.

Слично поступа и Вучић. Само он није Велики. Он је Алек Саможиви. Абас је радио у интересу своје државе, њу је градио, а его је задовољавао тако што се са њом идентификује. Вучић комада и продаје Србију. Разграђује државу. Гледа само да то што дуже траје, како би имао чиме странцима да плаћа своју аутократску-картел владавину. И ту се види још једна велика разлика нашег лажног, у односу на поменутог правог, државника. Он је био, стварно а не само кроз помпезну титулу, „шах ин шах“ или српски речено: цар царева. Овај наш је обични вазал вазала; геополитички батлер са више послодаваца.

Не само што је високопозиционирани слуга Америке, већ је то и када се ради о њеним важнијим клијентима, као што је Француска. Само је битно да су у стању да га нечим уцењују (нпр. поседовањем преписке преко Скај апликације која драстично компромитује њега или некога њему блиског) или могу нешто да му дају уз помоћ чега би продужио своју опскурну владавину. И то је то. Спреман је да им бескрупулозно служи на рачун српских виталних интереса, који му значе колико и Абасу градови противничких народа које је, када му је то користило, сравњивао са земљом све заједно са становништвом.

Све речено манифестује се и кроз владу коју је „наш“ аутократа образовао. А да не буде забуне, урадио је то по ко зна који пут он сам, а не парламент или партијски врх. Вучић господари као европски и ваневропски краљеви и цареви из времена којим смо се бавили. Влада је део његове дворске канцеларије. Одреди кога хоће, онако како хоће, да ради шта он хоће. Нема ту великих закулисних прича, које се сада навелико медијски пласирају. Те боре се кланови унутар СНС-а, па једни у том контексту потону а други дођу на површину. Или страни фактори врше притисак са једне стране, па са друге, а онда „напаћени“ Алек прави комбинације да задовољи и једне и друге. Све то су глупости. Странцима, суштински, он лично служи, а мизерне интересне групације унутар владајућег блока брутално контролише (што не значи да на техничком нивоу не допушта да и они који их чине, директно, одраде понешто за постмодерне окупаторе Србије или друге стране силе).

Владе прави – од када је на челу СНС-а – тако да, у складу са оним што су му је у неком периоду приоритети, оне буду његов што ефикаснији извршни орган (што не значи да на функције углавном ставља, у било ком погледу, способне људе, већ, рецимо, припаднике кланова који у одређеном тренутку могу да му донесу највећи профит). Вучић је био и остао (гео)политички предузимач, који за рачун моћника са којим тајно шурује, вара оне који су га званично ангажовали да им одржава зграду (народ Србије), а министри су његови надничари. Једне плаћа буквално, другима даје да нешто отму, а трећи часте моћни екстерни и интерни фактори који раде са њиховим газдом, али не заборављају и његове мало квалитетније слуге. Но сви они, овако или онако, ловину доносе господару који их је увео у ловиште које је узурпирао. Онда је он сече и понешто њима баци (полазећи од политичке и клановске тежине свакога од њих) и тако их плати.

Сада, пошто смо се осврнули на то какве су генерално Вучићеве ваде, да видимо шта су конкретно приоритети ове, о којој је, поготово од стране оних који се куну у своју приврженост Западу и демократији, ових дана писано и говорено много, углавном, глупости. И то, свесно или несвесно, онако како Вучићу највише одговара за унутрашњу употребу. Све је анализирано баш како жели. Није се преварио поступајући како је то чинио Абас – суштину скривајући формом – да по стоти пут превари ограничене опоненте, онако како то најбоље зна. Људи који га критикују, по правилу, гледају површину и виде оно што им је подметнуо, а он иза паравана остварује своје планове.

Вучић, и сам то интерно понавља, игра у више корака. Крене лево, а стигне десно. Ту падне глава онога ко то није очекивао или је побегао са леве стране како би наводно био сигуран на десној. То коначно Срби морају да схвате јер код нас се не ради примарно о персоналним чисткама, већ о (гео)политичком геноциду над народом од стране онога ко га води. Вучић приводи крају убиство Косова и Метохије, појачава асистирање сакаћењу Републике Српске, интензивира економску, моралну и сваку другу девастацију (на југозападу) већ раскомадане Србије.

За то све му треба влада коју је направио, а за коју планира да потраје до краја његовог мандата (2027). Она је ту да буде извођач финалних антисрпских радова. Зато се и потрудио да наивнима делује као да је на неки начин – антизападна. У прошлом кабинету није било Александра Вулина и Ненада Поповића. Сада су ти људи, са америчког списка санкција, у влади. Многи су из прозападног медијског, политичког, интелектуалног конгломерата због тога скочили и рекли: „Вучић нас окреће ка Москви и Пекингу“. Тако су само помогли да настави да ради оно што и хоће! Јер, њему је Хил пре него што је обзнањен састав владе, поред два поменута имена и презимена ставио плусеве. Допустио је да ти позерски антизападњаци и русофили буду у кабинету!

Ко су политички Вулин и Поповић? Нико и ништа. Немају било какву тежину. Значе онолико колико Вучић жели да значе. Он оком они скоком. Ако хоће да их шутне из владе, молим лепо, довољно је да савије ногу у колену, а они ће се сами наместити како каже. Ако жели да их прими у редове власти, пољубиће му руку. Ништа мање а можда само више од тога. Какви геополитички играчи. Они су као руски људи? Што би рекао један наш бивши председник: „мало морген“. То су пуке Вучићеве слуге којима је дат задатак да се праве да су происточна фракција у власти.

Прво, ту фракција нема. У питању су подгрупе које имају чврст став и на њему инсистирају. У СНС и у око њега постоје само мали интересни кланови, а то је битно другачија ствар. Друго, појединци са којима газда ради, лично немају никакве чврсте политичке принципе. Шта им он каже они заступају. Русофили су добили задатак да то буду, као и његови натољупци. Када им он нешто нареди, сва убеђења која су раније горљиво заступали, падају у воду. Ако процени да се неко занео и стварно почео да се идентификује са додељеном улогом, те још и да гради аутентичне контакте са онима који су му као страни политички пријатељи, онда је готов. Лети из приче. Ту лежи, узгред буди речено, разлог за разне смене и напуштања СНС-а, што се у претходним годинама дешавало. Занеле се слуге па их је газда шутнуо! Знају то Поповић и Вулин, и биће мањи од маковог зрна. Уосталом, кад они који се куну у Косово улазе у владу коју формира човек који га издаје, све је већ јасно! Какво црно залагање за приближавање Русији. Ушли би они и у владу која нас уводи у НАТО.

Вучић, тиме смо се већ раније бавили, до 2027. мора да учврсти велеиздају Косова коју је већ починио, да подупре извесну централизацију Босне и Херцеговине и њено убрзано кретање ка чланству у НАТО, те да бар постави и Србију на колосек који води у истом правцу. У вези са тим – као и у обављању разних послова од којих ће у виру ЕКСПО преварантских комбинација, Алеков картел извући највећу могућу корист – ново „извршно веће“ српског самодршца-узурпатора мораће да се докаже.

И то је сва „мудрост“ у вези са („антизападном“) владом чије формирање је експлицитно подржао вашингтонски надзорник дешавања у Србији, Габријел Ескобар, а коју максимално брани од било каквих опозиционих угрожавања, локални намесник евроатлантске империје, Кристофер Хил. Са њима на челу те Вучићем као копчом, Вулин, Поповић и остали министри-лакеји, само треба да одиграју још једно квислиншко коло. После њега од Србије и Српства неће остати ништа, као ни од руских интереса у Србији и нашем региону.

Надам се да у Москви то схватају, а да све већи број Срба који се буди из опаке режимске хипнозе, свој бес неће изражавати само кроз кућно и кафанско гунђање, већ ће бити спремни да се супротставе окупаторима и њиховим домаћим слугама! И од Вучића драстично значајнији Абас, налетео је, рецимо у Грузији (мањој од Србије), на оне који су га провалили и, очајнички се борећи за опстанак, успели да му помрсе планове. Нико не може вечно да вара цео свет. Није све изгубљено ако ми нисмо непоправљиво погубљени!