Прочитај ми чланак

Слути на невољу: Кина повећава резерве у злату

0

Кина је у првом тромесечју продала рекордну количину од 53,3 милијарде долара државних обвезница америчког Трезора и других хартија од вредности у покушају да се диверзификује од америчке имовине.

Кинеске инвестиције у Сједињеним Америчким Државама поново привлаче пажњу инвеститора усред знакова да би се тензије између највећих светских економија могле погоршати, преноси Блумберг.

„Пошто Кина продаје и једно и друго упркос чињеници да смо ближи циклусу смањења каматних стопа Феда, требало би да постоји јасна намера да се диверзификује даље од америчких долара“, рекао је Стивен Чиу, главни стратег за азијске девизне и каматне стопе у Блумбергу.

Према његовим речима, кинеска продаја америчких хартија од вредности могла би да се убрза док се трговински рат између САД и Кине наставља, посебно ако Трамп поново буде изабран за председника.

Председник САД Џозеф Бајден је увео велика повећања царина на низ кинеских увозних производа, док је његов претходник Доналд Трамп рекао да би могао да уведе намет од више од 60 одсто на кинеску робу ако буде изабран.

Пошто Кина продаје имовину у доларима, њене залихе злата су порасле у државним резервама. Учешће племенитог метала у резервама у априлу је порасло на 4,9 одсто, што је највише према подацима централне банке из 2015. године.

„Кина и земље које су блиске са њом повећале су своје поседовање злата у девизним резервама од 2015. године, док су их земље у америчком блоку одржале углавном стабилним.

Ово сугерише да је куповина злата од стране неких централних банака можда била вођена забринутошћу због ризика од санкција“, изјавила је први заменик генералног директора Међународног монетарног фонда Гита Гопинат, извештава Тањуг.