Прочитај ми чланак

ОН је одговоран за животну средину: Влада му продужава мандат више од 20 пута!

0

Пракса постављења в.д. директора Агенције за заштиту животне средине ретроактивно, на већ истекли период - поновила се и на претходној седници Владе. Филипа Радовића Влада Србије је 22. априла именовала за в.д. директора Агенције, овај пут почев од 10. јануара 2021. па на наредна три месеца, што је опет - већ прошло време.

Пре само недељу дана, 22. априла, Транспарентност Србија (ТС) позвала је Републичко јавно тужилаштво да поднесе тужбу и покрене управни спор за оспоравање законитости решења о ретроактивном постављењу на положај вршиоца дужности директора Агенције за заштиту животне средине Филипа Радовића, преноси Н1.

Printscreen

Повод је било ретроактивно именовање Радовића, 15. априла, на тромесечни период почев од 9. октобра 2020. године.

Иста прича се поновила управо на седници Владе на дан када је Транспарентност Србије упутила овај допис.

Пре прошлог ретроактивног решења од 15. априла (за период од 9. октобра па на наредна три месеца), Радовић је, како указује Транспарентност, био директор Агенције од 22. фебруара 2013. године до 19. марта 2015. године, када је први пут постављен на положај вршиоца дужности директора.

„Он је потом још 20 пута постављан за вршиоца дужности директора, редовно на три месеца, и једном на шест месеци. Пре горе поменутог ретроактивног постављења, Радовић је још пет пута био постављан ретроактивно, али је тада била реч о кашњењима од једног до девет дана“, указала је Транспарентност Србије у свом допису РЈТ послатом 22. априла – на дан када му је Влада Србије још једном, ретроактивно „зановила“ в.д. мандат.

– Овом приликом Вас подсећамо да није реч о безначајним актима већ актима којима се одлучивало о основним и најважнијим правима и интересима других лица. Као илустрацију њихове важности наводимо случај из новембра 2020. године, када је Миленко Јовановић добио отказ на месту начелника за питања квалитета ваздуха у Агенцији за заштиту животне средине, у време када Филип Радовић није имао статус в.д. директора Агенције, тачније када му је мандат престао – подсећа се у допису ове организације.

– Позивамо вас да предузмете одговарајуће мере како се наведени проблем не би поновио у будућем раду Владе. Зарад тога је неопходно да се без одлагања престане са описаним “озакоњењем“ тј. стварањем привида да су одлуке које грађани, којима је истекао статус вршиоца дужности директора, и даље доносе у складу са законом. Једнако је потребно да Влада и органи државне управе прекину праксу прећутног ‘покривања’ пропуста и кршења закона – навела је, између осталог, ова организација у допрису премијерки Србије.

Законом о државним службеницима предвиђено је да, до постављења државног службеника на положај, може бити постављен вршилац дужности, без конкурса, на рок од највише шест месеци. Овај рок накнадно може да буде продужен за максимум – три месеца.