Прочитај ми чланак

ОГЛАСИЛА СЕ РУСИЈА И АМЕРИКА О ХАПШЕЊУ МАРКА ЂУРИЋА: Зна се ко саветује Албанце

0

О инцидентима на северу Косовске Митровице и хапшењу Марка Ђурића огласиле се и САД и Русија. Обе земље осудиле догађаје.

Из Русије је стигло саопштење у ком се наводи да се снажно осуђује инцидент у Косовској Митровици, чији је циљ био, како се наводи у саопштењу руског Министарства спољних послова, да се застраше косовски Срби.

Руско министарство је позвало „све који имају утицај на косовске званичнике“ да признају своју одговорност у актуелним дешавањима, хитно изврше утицај на „своје штићенике“ и допринесу смањењу напетости на Косову.

„Снажно осуђујемо овај инцидент усмерен ка застрашивању косовских Срба, самовољно поступање према Марку Ђурићу, који је главни преговарач Србије у разговорима с Приштином“, наводи се у саопштењу.

Русија сматра и да је неприхватљиво „отворено гледање кроз прсте“ страних мисија, КФОР-а и ЕУЛЕX-а, који су, како се наводи у саопштењу, само гледали са стране и нису испунили свој мандат тиме што нису предузели никакве напоре да спрече илегалне акције Албанаца на Косову и обезбеде мир и стабилност у региону.


„Закључак који се лако намеће је овај: Приштина, ЕУ и САД немају намеру да узму у обзир права и интересе Срба и одлучни су да грубо потисну њихове покушаје да заштите легитимне интересе“, наводи се у саопштењу.

Руско министарство сматра да је јасно да Албанци на Косову следе савет својих америчких и европских покровитеља, „који газе међународно право и поступају на основу прозивољности“, пренео је Тасс.

Москва је упозорила и да је ова „изузетно опасна линија оптерећена повратком оружаних сукоба на Косово и дестабилизацијом у балканском региону у целини“, додаје се у саопштењу.

С друге стране света, САД у свом саопштењу „снажно осуђују“ догађаје у Косовској Митровици, за које кажу да непотребно подижу тензије и прете регионалној стабилности, саопштено је вечерас из Стејт департмента.

„Позивамо све стране да избегавају даљу ескалацију ситуације и да делују смирено и реше спорове на миран начин. Како би се успоставио трајни мир и стабилност на Балкану, и Косово и Србија треба да се фокусирају на нормализацију односа кроз дијалог који предводи ЕУ. САД су спремне да подрже све стране у преговорима о дијалогу“, наводи се у саопштењу које је пренела портпаролка Стејт департмента Хедер Науерт.