Прочитај ми чланак

Од Весића с љубављу: Кокези за 5 дана 480 милиона!

0

Јавност се с правом пута шта је са Славишом Кокезом, бившим председником Фудбалског савеза Србије, који је од стране таблоида, које контролише Александар Вучић, оптужен да је хтео да убије председника, али и да је украо 640 милиона. Од Кокезе нема трага ни гласа, али милиони на рачун његових фирми само капљу. Частили су градски оци бившег председника ФСС са 480 милиона динара за пет дана, што, наравно, не би било могуће без амина са Андрићевог венца.

– Кокезини редовни месечни приходи за новембар – од Весића с љубављу: 12. новембар – 132 милиона динара, 16. новембар – 216 милиона динара, 17. новембар – 132 милиона динара – написала је на Твитеру Мила Поповић, председница београдског одбора Странке слободе и правде, па онда и питала:


– Шта ли ће тек бити у децембру када почне сезона поклона.

Мила Поповић је на Твитеру објавила и документацију својих тврдњи, па се из папира јасно да закључити да Кокезина фирма „Проинтер“ ради ли, ради. Нема везе то што је у илегали, битно је да се милиони сливају на рачун.

Први милионски посао стигао је 12. новембра. Тада је Кокезиној фирми „Проинтер“ као члану групе понуђача, међу којима су и фирме „Уницом Телецом“ и „Сапиенс Солутионс“ додељен уговор у вредности од 131.940.000 динара са ПДВ-ом. Средства су добијена у поступку јавне набавке услуге – Имплементација САП ХЦМ модула на нивоу ИБК града Београда – финансијски информациони системи.

Четири дана касније нови велики посао за Кокезину фирму. Наиме, групи понуђача, међу којима се налазе „Проинтер“ и „БРТ ЦО“ додељен је уговор у вредности од 215.916.000 динара са ПДВ-ом, а јавна набавка је везана за имплементацију САП решења за јавне приходе.

И на крају, трећи посао који је Кокезина фирма добила јесте онај у вредности од 132 милиона динара, што ће рећи да је за само пет дана на рачун „Проинтера“ из градског буџета легло је 480 милиона динара. Мало ли је?

Дакле, Славиша Кокеза можда јесте у илегали, али то не значи да је живот за њега или његове послове стао. Напротив, он из фотеље свог дома успева да „Проинтер“ одржи на тржишту.

Подсетимо, град Београд је у марту ове године, управо док је трајала кампања у прорежимским медијима против Кокезе, његовој фирми „Проинтер“, доделио Уговор о ИТ услугама за предшколске установе и прихватилишта у вредности преко 50 милиона динара.

Прави пример како политика утиче на увећавање приватног богаства показује Кокезина фирма „Проинтер“, која је од око 150.000 евра (15,9 милиона динара) у 2011. години, дошла до 50 милиона евра у 2016. години. Свих тих година, главни партнер и финансијер Кокезине фирме била је држава, односно њене институције и предузећа.