Прочитај ми чланак

„Пошта“ доделила милионски посао фирми у којој је радио СНС кол центар

0

“Пошта Србије” на челу са Зораном Ђорђевићем, доделио је посао вредан 4,6 милиона динара фирми “Проинтер-веб”, на чијој адреси се налазио СНС кол центар. У питању је посао проширења сервисне инфраструктуре, а осим “Проинтера”, ниједна фирма није послала понуду “Пошти”.

“Пошта Србије” је 23. фебруара склопила уговор за посао проширења сервисне инфраструктуре, а посао је добила београдска фирма “Проинтер-веб”.

Новац који је за то издвојило ово јавно предузеће мери се у износу од 4,6 милиона динара без ПДВ-а, или око 40.000 евра.

“Проинтер” је био једини понуђач, а то значи да су послови склопљени незаконито, јер Закон о јавним набавкама налаже наручиоцу посла, у овом случају “Пошти”, да обезбеди што већу конкуренцију.

Пошта доделила милионске послове „Проинтеру“

“Проинтеру” ово није први посао који је добио од “Поште”.

Тако је током прошле године “Пошта” доделила овој фирми четири посла, чија је укупна вредност била 1,68 милиона евра без ПДВ-а. У уговорима у које је Нова.рс имао увид, види се да је највећа вредност једног посла те године била 1,28 милиона евра.

У просторијама фирме радио СНС кол центар
Ова фирма се нашла у фокусу јавности уочи децембарских избора, када је ЦИНС открио да се на адреси фирме, Дунавској ББ, налази кол центар СНС-а.

Како је тада објавио ЦИНС, њиховој новинарки је, током разговора за посао у кол центру, послата и адреса на којој је треба да се појави – а реч је била управо о објекту у Дунавској улици.

Након што је прича о раду кол центра објављена, запосленима у овој фирми стигло је упозорење из кадровске службе да не напуштају објекат до краја радног времена, уз напомену да ће сви улази компаније бити закључани.

Пре него што је утврђено да је СНС кол центар на истој адреси као и ово предузеће, она се у јавности доводила у везу са бившим функционером СНС и председником Фудбалског савеза Србије Славишом Кокезом, којег су провладини медији оптужили да је учествовао у афери прислушкивања председника државе Александра Вучића и да је зарадио 640 милиона евра.

Кокези се тада губи сваки траг, а према незваничним информацијама, налази се у иностранству.

Из “Проинтера” су, с друге стране, демантовали било какву повезаност са Кокезом.

Приходи од продаје порасли „брзином светлости“

Што се тиче финансија ове фирме, која је у власништву Иване Рајић, из финансијског извештаја види се да је 2022. годину завршила са 64,67 милиона динара, односно око 551.846 евра. Исте те године, “Проинтер-веб” продао је робу у вредности већој од 11,21 милион евра.

Интересантно, годину дана раније, 2021, профит који је “Проинтер” остварио, као и приход од продаје, били су драстично мањи.

Тако је ова фирма тада остварила од продаје приходовала око 344.045 евра, што је далеко мање од 11 милиона које је остварила само годину дана касније.

Такође, профит који је фирма остварила износио је око 291.713 евра