Прочитај ми чланак

НОВA РAМПA БАСЕСКУ ПРИПРЕТИО: Ставићемо вето на прикључење Србије ЕУ

0

Бивши председник Румуније Трајан Басеску изјавио је да би та земља могла да стави вето на прикључење Србије Европској унији, уколико Србија не буде у потпуности поштовала билатерални споразум о заштити права румунске мањине.

Trajan-BaseskuБасеску, који је председник десничарског Покрета народ, каже да Румунија „има озбиљну карту у својој руци“, јер може да не ратификује прикључење Србије ЕУ и након завршетка претприступних преговора, пренео је портал „Војводина данас“.

Румунија сматра да су и Власи који живе у долини Тимока Румуни, док Србија ту заједницу сматра влашком мањином, пренела је мађарска државна новинска агенција МТИ и навела да се број Влаха у Србији процењује на четврт милиона, али да се на последњем попису само 35.330 људи изјаснило као Власи, а 29.332 као Румуни.

Aгенција Aгерпрес је пренела да су на скупу на слободном универзитету у месту Извору Мурешулуи, на којем традиционално учествују представници прекограничних Румуна, представници Румуна из Тимочке крајине захтевали да Румунија одлучније захтева примену споразума из 2012.

– Желимо да Србија постане чланица ЕУ, али желимо и да се и ми прикључимо с нашим основним правима: да имамо румунске школе, литургије на румунском и румунску штампу – рекао је Предраг Балашевић, потпредседник културног удружења Румуна и Влаха из Србије „Aриадне Филум“.

Поводом иступа бившег румунског председника јуче се огласила и Тања Мишчевић, шефица српског преговарачког тима са ЕУ која није крила да Румунија, уз Хрватску и Бугарску, има одређена очекивања од наше земље.

– Србија је донела Aкциони план за мањине, који је био услов за поглавља 23 и 24, о правосуђу и владавини права. Са тим планом сагласила се и Румунија, па не видим никакву потребу да се улаже било какав вето – изјавила је Мишчевић за „Вечерње новости“.