Прочитај ми чланак

НОРДИЈСКИ МОДЕЛ: Србија и Хрватска као Норвешка и Шведска?

0

Норвешка премијерка Ерна Солберг, која стиже у посету Србији, изјавила је у интервјуу за "Политику" да је нордијски модел сарадње могућ и на Балкану.

Поводом оцене председника Александра Вучића да би будући односи Србије и Хрватске требало да подсећају на односе Норвешке и Шведске, она је рекла да је узајамно поверење тајна успеха сарадње нордијских земаља, као и да је то поверење резултат сарадње у прошлости.

„Фокусирали смо пажњу на питања како унапредити живот наших народа у будућности. То је био рецепт успеха нордијске сарадње и мислим да би он такође био делотворан и на Балкану“, истакла је Ерна Солберг.

Упитана о пословној клими у Србији, с обзиром да Теленор напушта нашу земљу, она је прецизирала да та норвешка компанија напушта југоисточну Европу јер је неко други хтео да откупи њено пословање, што је опипљив показатељ вере у овај регион.

Према њеним речима, интересовање норвешких компанија да инвестирају у Србију потврђује да су реформе које су предузете у последњих неколико година поправиле пословну климу.

„Србија није чланица ни ЕУ ни НАТО, још треба да уради посао који се тиче владавине права, а нерешени су и односи са Косовом. Када све то узмемо у обизир, Србија се сасвим добро сналази и по питању привлачења инвеститора. У сваком случају сигурна сам да ће и даље реформе које ће Србију довести ближе чланству у ЕУ, последично привући и више инвестиција“, нагласила је Солбергова.

На питање о Бриселском дијалогу, који је у ћорсокаку „највише одбијања Приштине да испуни обавезу о формирању Заједнице Српских општина“, она је рекла да се све преузете обавезе морају испунити, „али неке од њих се другачије интерпретирају у Србији и на Косову“, због чега је још важније да се настави са преговорима под окриљем ЕУ.

„И Србија и Косово имају много тога да добију од нормализациије односа. Председник Вучић је донео мудру одлуку да отвори национални дијалог о Косову. Тренутна ситуација ствара нестабилност у региону и уназађује обе земље, и политички и економски“, каже норвешка премијерка.

Упитана којим областима у Србији је најпотребнија норвешка финансијска подршка, она је рекла: „Главни приоритет је да се поправе социјални и економски услови у Србији, нарочито у сиромашнијим деловима земље. Незапосленост, сиромаштво и незадовољавајуће основне јавне службе утичу на животе бројних градјана Србиије и надам се да ће програм ‘Норвешка за тебе’ унапредити свакодневицу у сиромашнијим локалним заједницама.“

Према њеним речима, следећи важан приоритет је стварање потребних услова за дигитализацију. „Ана Брнабић има веома велике амбиције по том питању. О томе смо разговарале кад је крајем прошле године посетила Норвешку. Као наставак ове идеје ми ћемо заједно радити на креирању оквира за успостављање електронске управе у Србији како би се заштитиле и инфраструктура и подаци“, навела је Ерна Солберг. Она је додала да ће се појачати и сарадња у борби против сиве економије.