Прочитај ми чланак

Ништа од договора: Опозиција разочарана споразумом о изборним условима

0

Опозиција још није видела предлог споразума о изборним условима који су припремили европарламентарци, а према нашим сазнањима тај документ је достављен председнику Скупштине Ивици Дачићу. Како наводи наш извор, представници Европског парламента су се два пута састали са Дачићем, од чега последњи пут синоћ. На састанку су разговарали о споразуму.

Осим Дачића и европарламентараца на састанку је био и Дејан Ђурђевић, председник Радне групе за сарадњу са ОЕБС-ом и бивши председник РИК-а.

Наш добро обавештени саговорник каже да је и пре разговора са њима, предлог споразума био лош по опозицију.

„После два састанка са Дачићем и Ђурђевићем је још горе. То што су са њима разговарали о свом предлогу је срамота“, каже наш извор из редова опозиције.

Иначе, европарламентарци су прекршили договор са прве и једине рунде међунастраначког дијалога којим посредују. Договор је био да саставе предлог споразума о слободним изборима и да га доставе до 1. септембра свим учесницима у дијалогу.

Међутим, споразум је уз закашњење достављен само председнику Скупштине Ивици Дачићу. Како је раније писао „Данас“, око тог документа Дачић ће се консултовати са Александром Вучићем и тек након тога одговориће европарламентарцима.

„Европарламентарци без подршке својих надређених“

У Народној странци су нам јуче незванично рекли да немају велика очекивања од документа који касни из Брисела.

“Делује да европски посредници нису добили озбиљнију политичку подршку од својих надређених да испоруче амбициозан документ и чврсто наступе у преговорима. Да јесу, не би било пробијања рокова, нити би документ морао прво Вучићу у руке, мимо ранијих договора. Тиме је опозиција стављена у неравноправан положај у односу на власт, што посредници не би радили да нису на то принуђени, односно да имају иоле снажнији мандат”, каже за Нова.рс један функционер НС који је желео да остане анониман.

Он наводи да чињеница да се данима развлачи упућивање документа опозицији указује на то да се “чак и у том вероватно ‘мршавом’ папиру налазе ствари које Вучић тешко вари”.

“То је ето можда неки трачак наде, колико год он био блед. У сваком случају, нећемо се јавно изјашњавати пре него што документ добијемо и одржимо седницу Председништва странке”, додаје наш саговорник.

Како је раније најављено, следећа рунда дијалога заказана је за 17. и 18. септембра, до када би споразум требало да буде усаглашен.

Уколико се све стране сложе, следи усвајање у Скупштини, а примена би требало да почне од 1. октобра.