Прочитај ми чланак

НАПРЕДНО Дали 54 милиона за софтвер који не користе, сад плаћају и одржавање!

0

Уместо да пронађу одговорне за то што осам година није коришћен софтвер САП који је плаћен 54 милиона динара фирми "Б4Б", челници Новог Сада су поново ангажовали исту фирму. Како пише портал Пиштаљка, који истражује корупцију и злоупотребе власти, фирма "Б4Б" је ангажована и за услуге одржавања овог софтвера. Вредност посла овај пут је скоро па двоструко већа и износи 92 милиона динара.

По иницијалном уговору који је потписан још у јулу 2013. године, „Б4Б“ се заједно са својим подизвођачем обавезала да ће пустити софтвер у рад за девет месеци. Иако се то није догодило, новосадска управа за комуналне послове јој је, према сопственом признању, платила укупно 54.119.160 динара.

Сувласник и директор „Б4Б“ Мирослав Гужвица својевремено је тврдио да софтвер није плаћен, а градске власти одбијале су да доставе уговор под изговором да би тиме угрозиле евентуални судски спор.

Због тога што софтвер који је требало да олакша и аутоматизује планирање буџета, спровођење оперативних набавки и управљање пројектима, инвестицијама и кредитима није био у функцији, градске власти су у јулу прошле године формирале стручни тим за сагледавање „чињеничног и правног стања и предлагање начина решавања правне ствари САП ЕРП систем пред надлежним судом у одговарајућем поступку ради заштите имовинских права и интереса града Новог Сада“. Стручни тим чинили су представници градске управе и градског правобранилаштва.

„Пиштаљка“ ни са једне адресе није успела да добије документа о раду овог стручног тима, али је правобранилаштво саопштило да не постоји судски поступак који се води у вези са набавком програма САП ЕРП.

Исход рада ове радне групе, како се може закључити из одговора градске управе, јесте да је протеклог лета потписан анекс 2 којим је фирма „Б4Б“ добила још 4.945.000 динара за послове миграције података и обуке за кориснике, а крајњи рок за извршење овог посла одређен за крај године.

Занимљиво је да су и миграција података и обука већ плаћене и то још 2014. године. У одговору градске управе који је потписао в.д. начелника Зоран Станојевић пише да је анексом предвиђено да се због протока временског периода „изврши додатна миграција података и обука корисника софтвера“, али и да ће приватна фирма о „свом трошку“ извршити све контроле и корекције да би софтвер прорадио.

Није јасно како то в.д. начелник Станојевић сматра да фирма „о свом трошку“ ради нешто за шта јој је плаћено годинама раније, али ни зашто је градска управа пристала да два пута плати за миграцију података и обуке.

„Пиштаљка“ је писала да је фирма „Б4Б“ 2019. године променила власништво када је 90 одсто удела у фирми, преко фирми „Енетел солушнс“ и „Коефик“, прешло у руке Ненаду Ковачу. Ковач, познат као „Неша Роминг“ је контроверзни бизнисмен који је био умешан у неке од највећих послова у земљи, као што је увођење „Бус плуса“ и набавка бандера које је ЕПС платио двоструко више него црногорска електродистибуција. Десет одсто удела и даље припада Мирославу Гужвици.

Фирма „Б4Б“ је нови посао одржавања САП софтвера у Новом Саду од 92 милиона динара добила на тендеру као једини понуђач. 021.рс је писао да ова набавка није била у плану јавних набавки и да је уврштена истог дана када је тендер и расписан.

За потребе увођења САП-а градска управа ангажовала је и ревизорску кућу „Дилојт“ којој је за израду анализе рада постојећег система и предлога за наставак рада у САП ЕРП окружењу у јуну 2019. године платила око 25 милиона динара. Тако су укупни трошкови за увођење овог програма градску управу до сада коштали више од 177 милиона динара.

Фирма „Б4Б“ пружа сличне услуге и другим буџетским корисницима, па је тако ове године била и једини понуђач на тендеру за одржавање, унапређење и обуку за САП ЕРП програм београдског јавног комуналног предузећа „Инфостан технологије“. За овај посао им је додељен уговор вредан 15 милиона динара.

Удружена са фирмом „Асеко“, фирма „Б4Б“ добила је и посао одржавања и развоја САП софтвера у државној фирми „Србија карго“ од 2021. до 2023. године за 88,7 милиона динара. Фирма „Асеко“ у јавности је позната по бројним пословима са државом које је добијала док је директор фирме био брат премијерке Ане Брнабић. Занимљиво је да се „Србија карго“ за нову инвестицију одлучила упркос томе што последње две године бележи губитке.