Прочитај ми чланак

На митингу Срба у Косовској Митровици: Дачић уништава све српско на Космету

0

MITING PROTIV SPORAZUMA BEOGRADA I PRISTINE

(Срна)

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Око хиљаду Срба окупило се данас на Тргу „Шумадија“ у сјеверном дијелу Косовске Митровице на антиизборном протесту Срба са сјевера Косова.

Уз звиждуке актуелној власти Србије и поруке „Издаја“, окупљени су узвикивали пароле „Косово је Србија“, „Косово је света српска земља“ и „Не шиптарским изборима“.

Народни посланик ДСС-а у Скупштини Србије Марко Јакшић оптужио је актуелну власт у Србији да је издала интересе државе Србије, да је продала Косово и Метохију и да гура Србе у „чељусти самопроглашене државе Косово, којом управљају ратни злочинци и са којима актуелна власт из Београда тргује Косметом“.

„Уколико 3. новембра изађемо на локалне шиптарске изборе, бићемо ускраћени за било какву финансијску помоћ из државе Србије. Држава ће укинути републичке органе, а општине и све што је на општинском нивоу гурнуће под капу Приштине“, рекао је Јакшић.

Он је упозорио да ће законом о помоћи Србије Србима и неалбанцима на Косову, око 10.000 људи запослених у институцијама државе Србије остати без посла.

„Док нас они гурају, терају и силе да изађемо на шиптарске изборе, у јужном делу Косовске Митровице Албанци сачињавају листе лекара и других радника који ће наставити да раде у болници у северном делу града. Од садашњих око 1.500, само 200 Срба ће отићи под капу Приштине у њихову болницу која ће се формирати уместо наше уколико изађемо 3. новембра на косовске изборе“, рекао је Јакшић и позвао Србе, јужно и сјеверно од Ибра, да бојкотују новембраске изборе.

Славиша Ристић, донедавни предсједник општине Зубин Поток, рекао је да народ на сјеверу покрајине неће да се повинује налозима актуелне власти из Београда, „јер та власт, посебно Влада коју предводи Ивица Дачић, уништава све што је српско на Косову и Метохији“.

„Позивам вас да 3. новембра, дан после српских задушница, запалимо свеће у црквама и манастирима, да тамо одемо заједно са породицама, да свратимо до пријатеља и родбине и тај дан проведемо бојкотујући косовске локалне изборе“, рекао је Ристић.

Он је јавно питао предсједника привремених органа Косовске Митровице Крстимира Пантића, који је и помоћник директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, да ли ће моћи „уздигнута чела да прође тргом `Браће Милић`“.

„Нећемо на изборе“, нагласио је Ристић, те изразио увјерење да ће Срби на сјеверу Косова 4. новембра, на Дан славе Косовске Митровице, славити побједу, односно бојкот локалних избора и пропаст политике актуелне власти из Београда.

На бојкот новембарских избора апеловао је и бивши предсједник општине Звечан Драгиша Миловић, позивајући Србе да ставе прст на чело и сами одлуче да ли ће изаћи на изборе и на тај начин прихвате да живе у самозваној држави Косово.

„На нашој страни су Устав Србије, Резолуција 1244 Савета безбедности УН, референдум на којем смо рекли `Не` косовским институцијама. Против нас су актуелна власт и Приштина“, истакао је Миловић.

Он је позвао Уставни суд Србије да се коначно изјасни о тужбама о уставности и законитости бриселских споразума.

Окупљање Срба у сјеверном дијелу Косовске Митровице протекло је без инцидената, уз повећано присуство Косовске полицијске службе.