Прочитај ми чланак

Милова ноћна мора је стигла у ЦГ: Шта се крије у „плавој торби“ Душка Кнежевића

0

"У Црну Гору долазим са плавом торбом и многима због тога неће бити пријатно", рекао је за "Вијести" црногорски бизнисмен Душко Кнежевић, који је изручен из Велике Британије. Кнежевић је у родној земљи оптужен за више кривичних дела, али је регионалној јавности постао познат након "афере коверта". Један од људи којима вероватно неће бити пријатно због његовог повратка је његов некадашњи савезник, а сада непријатељ - Мило Ђукановић, на шта сугерише помињање плаве торбе.

„Пристао сам да се вратим у Црну Гору после одлука суда да будем изручен. Процедурално нисмо користили могућности које смо имали, јер се врши пљачка моје имовине у Црној Гори и хтео сам да додјем да то зауставим, али и да докажем своју невиност, јер сви људи који су ме оптуживали сада су већ у затвору. Долазим са плавом торбом, али ми иде са тегет комбинацијом“, рекао је Кнежевић „Вијестима“.

Плаву торбу, о којој сада говори, спомињао је и 2019. године, наводећи да је тадашњем председнику Црне Горе и Демократске партије социјалиста (ДПС) дао новац који се налазио управо у плавој торби. Да би се испричала прича о Душку Кнежевићу, неопходно је поменути и Мила Ђукановића.

Ко је Душко Кнежевић

Душко Кнежевић се у Црној Гори потражује ради вођења више кривичних поступака, због сумње да је починио кривична дела злоупотреба положаја у привредном пословању путем подстрекавања, злоупотреба овлашћења у привреди путем подстрекавања, стварање криминалне организације и прање новца.

Против њега се води више истрага Специјалног тужилаштва које се односе на утају пореза, прање новца и злоупотребу службеног положаја.

Кнежевић је раније био велики пријатељ Мила Ђукановића и, према сопственим тврдњама, један од највећих финансијера ДПС-а у последњих 25 година.

Кнежевићева Атлас група највећа је корпорација у Црној Гори коју чине десетине компанија, укључујући банке и финансијске компаније у Србији, Русији, Великој Британији и на Кипру. Кнежевић је оснивач и председник Управног одбора, а како би оправдао своје везе са врхом црногорске власти, он је на друштвеним мрежама постављао фотографије са утицајним људима у Црној Гори, као и са Ђукановићем из времена када су били блиски.

Недаће Кнежевића са властима, који је као британски држављанин побегао у Лондон, датирају од пре неколико година, чиме је почео „пад“ једног од најважнијих бизнисмена Црне Горе.

Бизнисмен је са својом Атлас групом имао проблема 2011. када је спречена планирана приватизација Фабрике електрода у Плужинама. Након што се огласио тадашњи премијер Игор Лукшић са реченицом да је то „прст у око влади“, Кнежевић се повукао и акције продао убрзо државном фонду.

Када је 2014. почела негативна медијска кампања о Кнежевићу, у јавност су испливали многи незавршени пројекти, попут тога да су поједине европске амбасаде у Подгорици желеле да своја представништва сместе у зграду Атлас цапитал центра, али је Кнежевић инсистирао на огромним ценама закупнине, што је резултирало њиховим одустајањем.

Убрзо је постало јасно да се путеви Кнежевића и Ђукановића разилазе, што се коначно и догодило када је откривена „афера коверта“.

Афера коверта

„Афера коверта“ представља снимак који приказује како Кнежевић даје коверту са 200.000 долара за кампању ДПС-а бившем градоначелнику Подгорице Славољубу Стијеповићу. Кнежевић тврди да је Стијеповићу новац послат по договору са тадашњим председником ДПС-а Милом Ђукановићем.

„Није истина да се радило само о конверзији 100.000 долара. По договору са Милом Ђукановићем, послао сам Стијеповићу 200 хиљада долара преко возача, па их је он вратио после два дана тврдећи да не може доларе да искористи за рад на терену у кампањи“, рекао је Кнежевић „Вијестима“.

Специјално државно тужилаштво терети Кнежевића за проневеру 1,9 милиона евра, а незванично га означавају шефом криминалне групе која је наводно опрала преко пола милијарде евра. Издат је налог за његово хапшење.

Он је најпре негирао да је радио противзаконито, али да му је наводно тадашњи главни специјални тужилац Миливоје Катнић претио и да покушава на силу да га доведе у везу са финансирањем Демократског фронта и предметом „државни удар“.

Сада је и Катнић ухапшен, као и бивши високопозиционирани припадник полиције Зоран Лазовић.

Тајна Милових милиона

Кнежевић већ годинама истиче да је спреман да открије све тајне бившег режима Мила Ђукановића и ДПС-а. Једна од ствари о којој је већ говорио су милиони бившег председника Црне Горе.

Кнежевић истиче да је компанија “Капитал инвест Подгорица” у тренутку подизања кредита од 1.5 милиона евра код Пиреус банке СА Лондон, 11. јула 2007. године, била у власништву Ђукановића.

”Ђукановић је на премијерском сату 21. новембра 2013. године на посланичко питање на основу каквог обезбеђења је добио кредит, децидирано одговорио: ‘Ја сам у свету бар толико познат, имам неко име, кредит сам добио на основу имена и угледа који уживам и није ми било потребно друго обезбеђење’. Тиме је Ђукановић направио фаталну грешку… Наравно да нигде у просвећеном свету банка никоме не одобрава кредит на углед, а камоли банка у Лондону да му тек тако одобри кредит од 1.5 милиона евра… Ти покушаји заташкавања су оголили његову директну умешаност”, саопштио је Кнежевић.

Наводи да је Ђукановић новац од кредита искористио тако што је фингирао трговину акцијама “породичне Прве банке” (у већинском власништву његовог брата Аца Ђукановића, да би те акције након годину дана трговином преко кастоди рачуна продао по вишеструко вишој цени и тако стекао зараду од пет до шест милиона евра.

Ђукановић је својевремено, гостујући у емисији Прессинг, реаговао на тврдње бизнисмена Душка Кнежевића који га оптужује за вишегодишњу корупцију, рекавши да једва чека да се он врати у Црну Гору. Не плаши се, каже, кривичних пријава, а истакао је да је за 30 година на власти „беспоговорно поштовао“ уставно-правни систем Црне Горе.

„Мој одговор је да једва чекам да промени његов наум да бежи од правде, јер понављам – реч је о одбеглом криминалцу, једва чекам да се врати у Црну Гору, једва чекам да саопшти све то што има правосудним органима Црне Горе, а онда није тешко претпоставити ко ће се где наћи – ко ће бити у затвору, а ко ће наставити да обавља јавне функције у држави Црној Гори“, рекао је тада Ђукановић.

Крвна освета

Да Ђукановићу ипак није свеједно када је реч о поступцима који могу бити покренути против њега, сведоче његове недавне изјаве о освети у Црној Гори, које су изазване хапшењем његовим некадашњих савезника Миливоја Катнића и Зорана Лазовића.

Изјаве које су подигле нову буру у Црној Гори, Ђукановић је изрекао у интервјуу за „Антену М“. У Црној Гори је на сцени политички реваншизам као нова страница традиције црногорских освета, казао је он и истакао да „онај ко ради ово што сада ради, тај не схвата да је већ отпочео нову страницу црногорских освета“.

„И јако греши ако у оним лисицама над којима ликује, на рукама других људи, не препознаје своје лисице сутра. Живимо у јако затрованој атмосфери. Атмосфери која говори да ће се ћеранија по Црној Гори наставити. Зашто на то упозоравам? Црногорско друштво је друштво осветника. Није то карактеристично само за албанске заједнице, за које се углавном везује крвна освета. Треба да се присетимо да у срцу Црне Горе, у Катунској нахији, крвна освета међу одређеним староцрногорским породицама траје дуже од 200 година. Е, ко то не зна тај не разуме како је опасно када вам једина политика након доласка на власт постане реваншизам. Реваншизам је само политичко име за освету. То значи да не постоји свест о томе да треба подвући црту испод црногорске праксе освете“, навео је он.