Прочитај ми чланак

Мајкл Кирби: Само Северна Кореја има спорију пругу од Србије

0

Majkl Kirbi

Политика САД према региону вођена је жељом да Европска унија буде стабилна, мирна и просперитетна, због чега Вашингтон помаже државама Западног Балкана да постану део Уније, рекао амбасадор Мајкл Кирби.

Кирби је на свечаности поводом 10 година Центра за студије САД на Факултету политичких наука (ФПН) рекао да је Србија много дуже него њени суседи на путу европских интеграција, али да верује да је тај пут остварив, преноси Фонет.

„Неки коментаришу као веома значајне изјаве да ЕУ неће примати нове чланице у наредних пет година. Ваши лидери су саопштили да је циљ Србије да буде чланица ЕУ до 2020. године. Математика каже да ће за пет година бити 2019. година, што се поклапа са планом ваше Владе“, рекао је Кирби.

Кирби је оценио да је пут ка ЕУ тежак, али да је то најбољи начин да се осигура просперитет грађана.

Према Кирбијевим речима, регионална сарадња је веома важна за будућност и просперитет држава Западног Балкана.

Поводом недавне погибије припадника Жандармерије Стевана Синђелића приликом крађе шуме на југу Србије, Кирби је изјавио да се ту не ради о два – три стабла, већ два или три хектара шуме.

„То су комерцијални лопови и ако пропалице сарађују, потребна је сарадња органа реда“, рекао је Кирби.

Кирби је истакао да Србија мора да унапреди путну и железничку инфраструктуру и да су „неки захвални за постојање Северне Кореје, јер само они имају спорију пругу од вас“.

Поздравили смо кораке српског премијера Александра Вучића о мерама економске политике, рекао је Кирби, уз оцену да су то храбри потези, који треба да доведу до фискалне консолидације.

Као бирократа САД био сам веома љут јер нисам добио повишицу три године, због мера фискалне политике, али сам као порески обвезник био веома задовољан.

„Прошле године добио сам повишицу од један одсто“, додао је Кирби.

 

(RTS)