Прочитај ми чланак

ЛИДЕР У РЕГИОНУ по БРОЈУ ЛАЖИ: „Никад нисам рекао да смо лидери у региону“

0

“За разлику од неких других ја никада нисам рекао да смо лидер у региону.”

Александар Вучић о својој реторици. ТВ Хепи, 19. 11. 2018.

Председник републике Александар Вучић је, гостујућу емисији “Ћирилица” на телевизији Хепи, рекао да никада није говорио да је Србија лидер у региону, како су то чинили неки други.

ТВ Хепи, 19. 11. 2018. године

“Оно у чему ми треба да се такмичимо, то су стране дикретне инвестиције, то је да смањујемо незапосленост, да даље повећавамо плате и пензије, то је наш посао. Чим кажете да сте лидер, сви ће бити против вас,” рекао је Вучић у емисији “Ћирилица”.

Ипак, није председник Вучић био истог става 2014. године, у току процеса формирања нове владе. Тада је објаснио да не жели партијску владу, већ ону која ће ујединити државу и омогућити јој да постане лидер у региону.

„Ми не желимо да формирамо партијску владу. Наш циљ је да ујединимо Србију и да уђемо у тешке реформе и да направимо од Србије лидера у региону”, рекао је Вучић том приликом.

А управо када говори о економским успесима – који би једино требало да буду “наш посао”, Вучић неретко користи формулацију да смо “лидери у региону”

“Ове године ћемо имати 1,6 милијарди евра страних директних инвестиција што је веома задовољавајуће у време кризе и чини нас једним од лидера у региону,” пренео је Вучићев став месечник “Дипломатија и трговина” у фебруару 2016. године.

Или да ћемо лидери тек постати.

“Србија ће постати лидер у региону по броју километара аутопута. У последње две године отворили смо 200 километара аутопута и наставићемо да радимо на томе. Пре шест или седам година имали смо двоструко мање километара аутопута од Хрватске, а за шест месеци имаћемо више”, најавио је председник Александар Вучић, што је и пренео портал “Блиц”.

Чак и када Србију не назива лидером, Вучић не пропушта прилику да укаже на то да смо бољи од суседа, а и да дода да постоје и они који нису задовољни таквом ситуацијом.

„Бићемо у свему најбољи, али да ли то сви желе, нисам сигуран… То је тако, јер многи мисле да је Србија реметилачки фактор у региону, јер многи мисле да је Србија подесна да буде нечији пријатељ у региону само кад је понижена, слаба… Данас је, међутим, најбоља и у свему испред других у региону, најбоља је по питању раста, јавног дуга, стања у буџету,” истакао је Вучић на Главном одбору Српске напредне странке у септембру 2018. године, а преноси портал “Б92”.

Најбољи смо, судећи по председниковим речима и у области одбране.

“Од земаља сличних људских и територијалних потенцијала и капацитета у региону не постоје снажније армије од наше”, рекао је Вучић приликом посете Војној гимназији у јуну 2018. године.

Дакле, председник Вучић је говорио и да треба да будемо лидер, и да смо били лидер, и да ћемо бити лидер у региону, а чак и када није користио конкретну формулацију, често је истицао да смо у одређеним областима најбољи и најуспешнији од свих земаља у региону, па чак и то да “није сигуран да сви то желе”.

Због свега наведеног, председник Александар Вучић за изјаву да “никада није рекао да смо лидери у региону” добија оцену “кратке ноге”.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!