Прочитај ми чланак

Леон Којен: Говор студентима или спољна политика без самопоштовања

0

Прекид сарадње са Хагом била би одлука достојна оних који су стварали државу чијих се делова многи од нас тако олако одричу.

Поштоване колеге,
Од самог почетка свог рада Хашки трибунал је деловао као продужена рука западних елита и њихове политике према грађанском рату у бившој Југославији.

Ако погледамо против кога су подизане оптужнице, како су вођени процеси и какве су пресуде изрицане, лако је видети да је криминализација политичких и војних лидера српских земаља била основни задатак Трибунала.

Радећи с тим циљем, Трибунал није могао доћи до непристрасних пресуда, ни истински расветлити крваве догађаје којима се бавио, па отуда ни допринети помирењу завађених народа који су некада живели у истој држави.

Али тек су ослобађајуће пресуде Готовини, Маркачу и Харадинају показале колико Хашки Трибунал има мало везе са непристрасношћу, истином и правдом. Једнодушно огорчење које су те срамне пресуде изазвале у Србији требало би да наведе све политичке факторе у земљи, а пре свега Народну скупштину, да преиспитају непромишљену и штетну политику безрезервне сарадње са Трибуналом, која се спроводи већ више од десет година.

У прилог прекиду сваке сарадње са Хашким Трибуналом (изузимајући материјалну и правну помоћ оптуженима) говоре и морални, и политички, и историјски разлози.

Државу у чијој спољној политици нема нимало самопоштовања – а таква је била Србија последњих година – не поштује нико: ни велике силе, ни мале земље, ни међународне организације, ни њени сопствени грађани.

Прекидајући сарадњу са Хашким Трибуналом, Србија би показала да је ништа не може натерати да заборави недужне српске жртве из деведесетих година, којима се данас ругају циничне хашке пресуде; да до помирења са суседним народима може доћи само на основу равноправности, а не по диктату великих сила; да српски народ још има довољно снаге да се у спољној политици руководи својим, а не туђим интересима.

Таква одлука била би достојна оних који су пре сто година – памећу и знањем, борбом и жртвом – стварали државу чијих се делова многи од нас данас тако олако и неразумно одричу.

Говор на протесту против одлука Хашког трибунала студената Београдског универзитета 4. децембра 2012. године.

 

(Нови стандард)