Прочитај ми чланак

ЛАВРОВ НОСИ ПОРУКУ ИЗ КРЕМЉА: Нови председнички мандат за Томислава Николића?

0

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров боравиће у Србији 12. и 13. децембра, а како преносе домаћи медији, од премијера Александра Вучића тражиће да на предстојећим председничким изборима подржи Томислава Николића.

7

Фото: Реутерс – Долази и доноси подршку Томиславу Николићу: Сергеј Лавров

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров боравиће у Србији 12. и 13. децембра, а како преносе домаћи медији, од премијера Александра Вучића тражиће да на предстојећим председничким изборима подржи Томислава Николића.

Наиме, Лавров ће се у Србији састати са премијером Вучићем и председником Николићем, пише „Блиц“.

– Реч је о радној посети која је одавно најављена и током које ће бити речи о низу билатералних питања. Руси су веома заинтересовани за исход председничких избора и свакако да им је стало да будући председник буде неко од проруских кандидата. Наравно, покушаће на све начине да притисну да Николић освоји још један мандат – наводи извори „Блица“.

Такође, контакти са Србијом биће интезивирани у наредним месецима.

Председник је свестан шта значи руска подршка и игра на карту својих блиских веза са званичном Москвом. Недавно је био у Санкт Петербургу, где је једног од неколико најближих сарадника Владимира Путина, генадија Тимченка, именовао за почасног конзула Србије у Русији.

Русима је важно да победи кандидат који им је близак, а то што је међу потенцијалним кандидатима више њих који важе за проруске могло би на крају и да буде и проблематично.

Ко ће бити „европски“ кандидат?

Како сазнаје „Блиц“, чак је и Јоханес Хан упитао Вучића ко ће бити „европски“ кандидат за председника, будући да су четворица „проруски“ – Томислав Николић, Војислав Шешељ, Бошко Обрадовић и Вук Јеремић.

Политичка ситуација све је комплекснија. Избори се ближе, Николићу се жури, Вучић пролонгира да саопшти хоће ли бити расписани општи или само председнички избори, као и хоће ли се кандидовати лично, или ће неког другог подржати.

Вучић и Николић о председничким изборима још нису разговарали, иако би актуелни председник желео одмах да добије Вучићеву подршку.

– Водили су један телефонски разговор, али се ништа конкретно нису договорили. Истраживања показују да ће Николић тешко до победе чак и уз Вучићеву подршку. Он, међутим, верује само у анкете које говоре у прилог његовој победи и добром рејтингу. Не размишља о могућности да се повуче, а увелико је и у кампањи – наводи саговорник „Блца“.

Како пише овај лист, најчешћи мотив који се кроз Николићеву досадашњу кампању провлачи управо је близа, братски однос са Руском Федерацијом. Николић је рекао Вучићу да ће се кандидовати без обзира на његову подршку, па је јасно да све неће проћи без већих сукоба уколико Вучићева одлука буде да се кандидује лично, или да подржи неког трећег кандидата.

– Вучић мора да преломи између емотивног односа и рационалне одлуке. Тешко му је да саопшти Николићу да не може да га подржи, иако сви његови инсистирају на томе да мора лично да секандидује.

Исти саговорник каже и да на свим састанцима са страним амбасадорима дипломате показују бојазан од могућности да Војислав Шешељ уђе у други круг избора, јер би онда све било могуће, па чак и његова победа. Зато би странцима, бар западном делу, одговарало да уђе у трку.