Прочитај ми чланак

ЛАВРОВ ДАНАС У БЕОГРАДУ, састанци с Вучићем, Николићем…

0

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров боравиће данас у билатералној посети Србији, током које ће разговарати са највишим српским званичницима, док ће сутра присуствовати састанку Савета министара Организације за црноморску економску сарадњу.

lavrov_ria

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров боравиће данас у билатералној посети Србији, током које ће разговарати са највишим српским званичницима, док ће сутра присуствовати састанку Савета министара Организације за црноморску економску сарадњу.

Очекује се да ће Лавров са званичницима Србије разговарати пре свега о билатералним односима, али и разменити мишљење о регионалним питањима и глобалној ситуацији у свету.

Лаврова ће данас по доласку у Београд на аеродрому „Никола Тесла“ дочекати први потпредседник владе и шеф дипломатије Ивица Дачић, а потом ће уследити састанци са премијером Александром Вучићем и председником Србије Томиславом Николићем.

Премијер Вучић изјавио је јуче да ће са руским министром спољних послова разговарати о политичкој, економској и војно-економској сарадњи, и да очекује озбиљан и отворен разговор.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да би тема разговора са Лавровом требало да буде и Петрохемија и плаћање заосталих дуговања.

„Ако буде повољна цена примарног бензина у годинама које су пред нама, пошто Петрохемија данас има 50 милиона на рачуну, не би требало да буде проблема“, рекао је Вучић.

Након разговора са Николићем и Вучићем, Лавров и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин положиће венце на гробље Ослободилаца Београда, саопштило је Министарство спољних послова.

Лавров ће се поподне у Палати Србије састати са Дачићем после чега су предвиђене изјаве за медије двојице министара, наводи се у саопштењу.

Шеф руске дипломатије ће у уторак присуствовати министарском састанку Организације за црноморску економску сарадњу којој Србија председава, на коме ће бити представници 12 земаља, као и пет министара спољних послова.

Дачић је уочи посете рекао да је долазак Лаврова у Београд од изузетног политичког значаја изразивши очекивање да ће то бити један корак даље у развоју односа две земље.

Он је новинарима рекао да између Србије и Русије нема отворених питања, те да Русија придаје велики значај односима са Србијом који су, каже, веома добри а карактеришу их висок ниво међусобног поверења, пријатељства и подршке када је реч о најважнијим политичким питањима на међународној политичкој сцени.

Руски амбасдор Александар Чепурин, изјавио је да је посета Лаврова Србији редовна и испланирана тако да ће у средишту бити три основне теме – разматрање глобалне ситуације, регионалних питања и билатерални односи, а да је посету ускладио са састанком министара спољних послова Црноморске економске иницијативе.