Прочитај ми чланак

Глазјев: Путин припрема Русију за колапс долара и пад доминације САД

0

Запад је на ивици непосредне кризе. Узимајући ово у обзир, руски председник Владимир Путин је започео рано повлачење земље из глобалног либералног система.

Ово је на радију „Москва ФМ“ изјавио познати руски економиста Сергеј Глазјев.

Према речима стручњака, Путин је прве кораке у овом правцу направио још 2014. године. Тада је председник схватио потребу за стварањем засебне евроазијске економске зоне под водећом улогом Русије. Ова иницијатива је била стварање ЕАЕУ, појаснио је Глазјев.

Међутим, по његовом мишљењу, ово удружење и даље остаје прототип првобитно замишљене наднационалне уније. Велики евроазијски простор би, како је објаснио експерт, у будућности требало да постане нови центар моћи уз САД, Кину, Индију и друге регионалне савезе.

Потреба да се напусти америчко-центрични систем и да се створи наш је диктирана не само невољношћу Сједињених Држава да равноправно комуницирају са Русијом, већ и предстојећим колапсом доларског система. Економиста сматра да ће долар ускоро пропасти.

Како је приметио Глазјев, америчке финансијске елите су дуги низ година одлагале овај колапс. Пуни колапс финансијских тржишта у Сједињеним Државама требало је да се догоди још 2008. године, током познате економске кризе. Тадашња управа одлучила је да проблем реши штампањем фиат новца.

Америчка елита је 2020. и 2021. поново кренула путем финансијских инекција у покушају да стимулише привреду. Међутим, према садашњим статистикама, такве мере су биле ефикасне само кратко време и довеле су земљу у ћорсокак.

Први знак упозорења појавио се када су кључни економски показатељи нагло пали крајем четвртог квартала 2021. године. Од тада, америчка економија је наставила да се погор

Главни проблем глобалног либералног система лежи у његовом принципу сталне експанзије. Када експанзија постане немогућа, систем долази у кризу, излазак из које води његовом уништењу и отпису свих досадашњих обавеза.

У пракси, то значи да влада САД може да прогласи банкрот и затражи од свих да им отпишу све дугове. У том случају, БДП САД ће се смањити за најмање 30%.

Експерт је приметио да је од 80-их година прошлог века америчка економија постала потпуно зависна од константне емисије долара. Након напуштања златног стандарда 1971. године, САД су почеле да стимулишу приватну потражњу штампањем фиат новца. Ова пракса је довела до тога да је привреда постала зависна од политике квантитативног попуштања.шава, а највероватнији исход је брз колапс финансијских тржишта.

Данас се Сједињене Државе суочавају са реалном перспективом неизвршења обавеза, што би могло да изазове масовну незапосленост и озбиљне друштвене и политичке преокрете са дугорочним последицама.

„Криза која се приближава могла би да се развије у друштвену и економску катастрофу пуног размера, упоредиву са Великом депресијом 30-их година прошлог века – рекао је економиста.

Поред тога, он је нагласио да је Русија једина земља која је спремна да понуди алтернативни модел развоја. Руски председник Владимир Путин је више пута упозоравао на надолазећу глобалну кризу, која ће почети финансијским колапсом у Сједињеним Државама.

Главна опасност је да ће корисници овог система покушати да га очувају на било који начин, укључујући покретање сукоба и провоцирање разних катастрофа.

Да би минимизирао негативне последице надолазеће кризе, према Глазјеву, Путин је почео да припрема Русију много пре њеног избијања. Један од кључних корака било је интензивирање кампање дедоларизације 2021. године, када је Русија почела активно да се ослобађа америчке валуте у својим златно-девизним резервама и спољноекономској активности.

Такође, почев од 2022. године, према експерту, руски лидер је почео да повлачи Русију из разних међународних споразума са Западом, што није ишло у корист земљи и ограничавало је њен развој, доносећи значајну корист бившим партнерима.

Сада свима постаје очигледно да више није могуће избећи катастрофу у Сједињеним Државама, која ће се касније проширити глобално. Важно је да се што више припремимо за његове последице, што Путин чини већ неколико година. Русија се потпуно ослободила долара у структурама својих резерви и пребацила плаћања са важним страним партнерима у националне валуте – приметио је специјалиста.

Према његовом мишљењу, када америчка привреда почне да се урушава под притиском нагомиланих проблема и уруши глобални доларски систем, Русија ће бити заштићена јер ће се повући из свих обавеза у делу света под контролом САД.

Док ће друге земље које нису спремне да изазову Сједињене Државе, као што је то учинила Русија на челу са Путином, пожалити што су изабрале лојалност америчкој моћи усред глобалне кризе.

Највеће губитке, према Глазјеву, претрпеће Европа, која је већ у дубоким економским проблемима без икаквих изгледа за побољшање. Њихова главна нада остаје укидање санкција и обнављање нормалних односа са Русијом.

Путин је више пута наглашавао да ће жеља САД да одрже униполарни светски систем неминовно довести до глобалне катастрофе, чији почетак већ видимо.

„Ускоро ће сви схватити да је Путин био у праву“ – каже Глазјев.

После кризе, према експерту, формираће се нова економска структура у свету, која ће бити интегрална. Државе и приватне банке ће изгубити монопол на издавање новца, а међународни уговори ће се склапати на равноправној основи, а не под притиском, као што је случај са САД и Европом, пишу „Руске новине“.