Прочитај ми чланак

Коштуница: Не убијати Србију на Косову због датума!

0

Србија не треба да жртвује државност на Косову и Метохији зарад добијања датума за почетак преговора са ЕУ, сматра лидер ДСС Војислав Коштуница.

Коштуница је оценио да наставак дијалога у Бриселу може да буде од судбинског значаја за нашу земљу.

Србија је на рашкрсћу, али да још може да бира пут, рекао је Коштуница у Крагујевцу на седници Главног одбора Д С С-а, на којој је представио план у четири тачке за спасавање земље.

Костуница је казао да Србији прети главна опасност од Европске уније и „њена чврста намера и план да по сваку цену Србији наметне независност Косова“.

„Ако би садашња власт донела одлуку да на преговорима у Бриселу укине српску државу на КиМ, односно укине институције државе Србије на Косову, то би био први случај у историји да је једна држава посегнула за таквим чином самоуништења, као што је укидање своје државности на делу властите територије“, рекао је он.

Коштуница сматра да је „награда у виду датума коју нуди ЕУ за убијање државе Србије на Косову бесмислена, безначајна и срамна за државу која вековима постоји и носи своје славно српско име“.

„Ако се власт определи да уништи државност Србије на Косову за обећани датум, онда ће ова власт остати забележена као сурови рушилац и самоуништитељ Србије“, упозорио је лидер ДШ.

Коштуница је истакао да је власт сада на историјском испиту и да „треба добро да се замисли и размисли да ли треба жртвовати државност Србије на КиМ зарад добијања датума“.

Уз констатацију да је Србија „залутала и забасала на безизлазну европску странпутицу и лажну европску перспективу“, Коштуница је предложио свој план у четири тачке о ономе „шта нам онда ваља чинити док још није касно“.

„Прво и изнад свега упозоравамо власт да ни по коју цену не укида српску државност на Косову – ако као Србија одбранимо српске институције и српску државност на Косову, то ће бити онај угаони камен од којег крећемо према правом путу“, навео је он.

Лидер Д С С-а је казао да „јасно треба саопштити ЕУ да Србија није марионетска творевина која уступа своју територију зарад добијања датума“, додавши да се, такође, мора спречити излазак Војводине из уставног оквира.

„Најодлучније се мора спречити да Војводина изађе из уставног оквира, и искористити сва правовремена легална средства да се спречи интернационализација питања положаја Војводине“, навео је он.

Коштуница је као четврту тачку плана навео да „мирно и аргументовано треба преиспитати штету коју Споразум о стабилизацији и придруживању наноси српској привреди и не дозволити да ступи на снагу либерализација пољопривредних производа, која би потпуно уништила српску привреду“.

„Власт је на историјском испиту и од власти зависи којим ће путем Србија наставити даље. Ми смо изнели план за спасавање земље и шта као народ и држава морамо у овом тренутку пре свега да урадимо“, закључио је је лидер Д С С-а.

 

(Танјуг)