Прочитај ми чланак

Коха диторе: Позитивна хемија између Дачића и Тачија

0

Између председника Владе Србије Ивице Дачића и косметског „премијера“ Хашима Тачија је током састанка у Бриселу постојала „позитивна хемија“, а разговарали су, мада незванично, о више тема, пише данас Коха диторе, позивајући се на неименоване дипломатске изворе из Европске уније.

Лист наводи да је на основу тог састанка Брисел припремио списак који ће послужити као основа за наставак дијалога, што ће бити представљено Београду и албанским званичницима из Приштине током посете високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон и америчког државног секретара Хилари Клинтон.

Према изворима из Брисела, основне тачке плана ЕУ су: заустављање Србије у обављању државних функција на северу Косова, отварање косовске канцеларије за везу у Београду и српске у Приштини, спровођење постигнутих договора, посебно о интегрисаној управи прелазима на северу Космета према централној Србији и учешћу албанских власти из Приштине на међународним, не само регионалним, скуповима.

Од Приштине је затражено да прихвати да је „север Космета другачији“.

Према изворима из Брисела, север Космета ће бити једна од главних тема, о којој ће се, како се очекује, разговарати на почетку дијалога.

Коха диторе пише да су дипломате из ЕУ изненађене Тачијевим тврдњама да се неће разговарати о северу Космета.

Зашто се о томе не би разговарало са Београдом, када Србија има своје институције на северу, где Срби одбијају власт Приштине. Тачи је тога свестан и на много састанака је показао флексибилност поводом тог питања, изјавио је неименовани дипломата из ЕУ.

 

(Блиц)