Прочитај ми чланак

КО ЈЕ СТРАДАЛОГ АКТИВИСТУ СНС послао на аутопут да лепи плакате?

0

Више од годину дана прошло је од трагичне смрти Миливоја Гајића, активисте СНС који је у јеку минуле председничке кампање погинуо док је ноћу лепио плакате на делу аутопута између Београда и Новог Сада.

Истрага је утврдила да за његову погибију нико није крив, а тужилаштво се околностима под којим се Гајић кобне ноћи нашао на аутопуту – није ни бавило.

Ноћ пред велики митинг тада председничког кандидата Александра Вучића у Новом Саду, Миливој Гајић, активиста Српске напредне странке из Нове Пазове, отишао је тамо где није смео. На стубовима на аутопуту залепио је плакате с Вучићевим ликом, пре него што је на њега налетео аутомобил који га је убио на лицу места.

„Ноћас је био један страшан догађај. Наш друг, наш пријатељ, наш активиста, напредњак из Пазове је погинуо лепећи плакате у саобраћајној несрећи. Гајић Миливој. Нека му је проста наша српска земља“, рекао је 18. марта 2017. године Александар Вучић.

Прост је и епилог овог трагичног догађаја. Кривична пријава против човека који је аутомобилом налетео на Гајића је одбачена, а ко је активисту послао да лепи плакате тамо где је забрањено – никад није ни испитано.

„Ово тужилаштво није истраживало зашто се сада покојни Гајић Миливој критичном приликом налазио на наведеном месту“, наводи Основно јавно тужилаштво у Старој Пазови.

За правнике, одлука тужилаштва да не испита ко је Гајића послао на аутопут у најмању руку је проблематична, јер је јасно да му је тамо живот био угрожен.

„Могуће је да оговорности заиста и нема, али ако нисте ни саслушали оне који су одлучивали и послали неког на такав задатак, онда као тужилаштво немате разлога да одбаците кривичну пријаву, осим уколико се не ради се не ради о политичкој одлуци тужилаштва“, каже Милан Антонијевић из YУCОМ-а.

Иза Миливоја Гајића остали су супруга и двоје деце. Старија ћерка Јелена још увек тражи одговоре и каже – једно је сигурно. Њен отац те вечери није ишао на аутопут самоиницијативно, већ по директиви.

„Ишао је по налогу странке. Стигли су плакати у пола једанаест увече, они су отишли да лепе и десило се то што се десило. Нама је стигло решење да се, по свему томе, води да је тата крив што се десио то вече на аутопуту, што је погинуо и што се све то десило“, каже Јелена Гајић.

Председник општине Стара Пазова и први човек локалних напредњака Ђорђе Радиновић није одговорио на питање Н1 да ли је странка кобне вечери наложила активистима да плакате лепе на аутопуту. Потпредседник СНС Милош Вучевић каже да не жели да коментарише одлуке тужилаштва, али тврди – нико није имао намеру да човека пошаље у смрт.

„Ја искрено сумњам да је ико имао било какву намеру – ако је и дао неки предлог или задатак, политички, условно речено задатак да се неке радње раде“, рекао је Вучевић.

Н1: Да ли је могуће да човек просто оде у току ноћи сам да лепи плакате а да га неко није тамо послао?

„Могуће је. Не могу то да искључим“, одговара Вучевић.

Н1: У току ноћи, на аутопут, где је забрањено лепити плакате?

„Ја нисам рекао да је дозвољено или није дозвољено. Питате да ли је могуће, ја кажем могуће је“, каже Милош Вучевић.

Српска напредна странка је, међутим, након несреће обећала да ће помоћи породици Гајић. Годину дана касније, кажу, сви су их заборавили.

„Обећано нам је доста тога. Помогли су ми, дали су ми посао. Добила сам отказ… Просто, због смањења радне снаге нису више имали потребе за мојим радним местом. Мајци је обећан посао који није добила. Споменик сам ја подигла, исплаћујем га месечно, 150 евра дајем рату. Опсег су помогли“, каже Јелена Гајић.