Прочитај ми чланак

КО ИМА ПРАВО да подигне споменик Ђинђићу?

0

Вучићева иницијатива да се подигне споменик Зорану Ђинђићу наишла је на осуду људи који се дају сврстати у "баштинаре лика и дела Зорана Ђинђића". Они, наравно, неће поставити питање да ли је Ђинђић заслужио споменик, већ да ли је Вучић заслужио да подигне Ђинђићу споменик? Жарко Кораћ за Недељник каже да је срамно да Вучић говори о томе, а Вида Огњеновић да подржава иницијативу ако је прихвате остали поштоваоци Зорана Ђинђића.

zoran djindjic

Вучићева иницијатива да се подигне споменик Зорану Ђинђићу наишла је на осуду људи који се дају сврстати у „баштинаре лика и дела Зорана Ђинђића“. Они, наравно, неће поставити питање да ли је Ђинђић заслужио споменик, већ да ли је Вучић заслужио да подигне Ђинђићу споменик? Жарко Кораћ за Недељник каже да је срамно да Вучић говори о томе, а Вида Огњеновић да подржава иницијативу ако је прихвате остали поштоваоци Зорана Ђинђића.

Мандатар Александар Вучић најавио је у недељу да ће некадашњем премијеру Србије Зорану Ђинђићу на 15. годишницу убиства бити подигнут споменик у Београду. Ова најава дошла је два месеца након што је Вучић открио споменик једном од оснивача ДС Бориславу Пекићу, што демократе нису дочекале са одушевљењем.

„Споменик би требало да буде постављен на Студентском тргу, Васина ће бити пешачка улица, а тролејбуска окретница биће измештена на Дорћол. Он је ту живео, ту је студирао, логично је да ту негде поставимо споменик“, рекао је Вучић.

Да подсетимо, он је истакао и да је ДС могла да подигне споменик пет година након убиства, када је испуњен законски рок, али да демократе то нису учиниле.

„Демократска странка до 2012. године није нашла за сходно да подигне споменик Ђинђићу, зато ће то сада урадити ова власт“, рекао је Вучић.

Ова Вучићева иницијатива, међутим, наишла је на осуду људи који се дају сврстати у „баштинаре лика и дела Зорана Ђинђића“. Они, наравно, неће поставити питање да ли је Ђинђић заслужио споменик, већ да ли је Вучић заслужио да подигне Ђинђићу споменик?

Професор Жарко Кораћ, некадашњи први човек СДУ и близак пријатељ Зорана Ђинђића прокоментарисао је за Недељник.рс да му је драго што постоји идеја да се Зорану подигне споменик. Међутим, не свиђа му се то што ће то учинити лидер СНС.

„Сматрам да је срамно да о томе говори човек који је лично лепио преко табле Булевар Зорана Ђинђића ознаку Булевар Ратка Младића. Има ли још стида у Србији?“, упитао је Кораћ.

То што је 2008. године Вучић правио перформанс у Булевару Зорана Ђинђића није заборавила ни Вида Огњеновић.

Она, међутим, за Недељник.рс каже да подржава идеју да се подигне споменик уколико се поштоваоци Зорана Ђинђића сложе са том идејом.

„Зачуђена сам толико брзом променом става Александра Вучића. Тако мало времена је прошло од када је он прелепљивао табле у Булевару Зорана Ђинђића до одлуке да му подигне споменик. Кратко је памћење народа“, истиче Вида Огњеновић за Недељник.рс.

Лидер демократа Бојан Пајтић је у писаној изјави истакао да је подизање споменика првом демократском премијеру најавио човек који га је највише сатанизовао, на телевизији „Пинк“, која га је највише медијски прогањала.

„Као што су и Александар Вучић и његови сарадници себи дизали популарност нападима на покојног Ђинђића, сада себи желе да подигну популарност поново, потпуно незаслужено, помињући његово име“, рекао је Пајтић. „Плато Зорана Ђинђића, Булевар Зорана Ђинђића, улице и тргови који носе његово име широм Србије, спомен плоча на згради у којој је живео – све су то ствари које су урађене уз беспризорно противљење оних који се данас представљају да су нешто што нису.

Његови противници су 2007. успели да спрече да се ‘Стакленац’ сруши и да се на целом том простору сазида Градска галерија и у оквиру ње споменик Ђинђићу. Успели су и када су дошли на власт у Београду да стопирају нашу иницијативу поднету на десетогодишњицу убиства да му се подигне споменик“, рекао је Пајтић.