Прочитај ми чланак

Клинтон: Неприхватљиво довођење у питање суверености БиХ

0

Европска унија и САД су уједињене у снажној подршци Босни и Херцеговини на њеном евроатланском путу, порука је коју су у четвртак у Сарајеву, после разговора са члановима Председништва БиХ и представницима међународне заједнице, упутиле америчка државна секретарка Хилари Клинтон и висока представница за спољну политику и безбедност ЕУ Кетрин Ештон.

Клинтон је изјавила да је неприхватљиво довођење у питање суверенитета Босне и Херцеговине и да се о територијалном интегритету не може расправљати.

„У потпуности је неприхватљиво да 17 година по окончању рата, неки и даље доводе у питање суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине“, рекла је америчка државна секретарка на заједничкој конференцији за медије с високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

Клинтон је казала да је улазак БиХ у ЕУ и НАТО најбољи пут за обезбеђивање трајне стабилности и напретка за ту земљу, пренео је АФП.

Клинтонова и Ештонова су синоћ допутовале у Сарајево, а јутрошњим разговорима са шефом Делегације ЕУ Петером Соренсеном и високим представником Валентином Инцком, започеле су турнеју по Балкану.

Након разговора шефица дипломатија САД и ЕУ са Инцком, из кабинета високог представника је саопштено да је Клинтоновој и Ештоновој предочено да су САД и ЕУ партнери од непроцењивог значаја за грађане БиХ, у њиховим напорима да превладају препреке на путу ка потпуном послератном опоравку.

Инцко је, како је наведено, инсистирао на чињеници да САД и ЕУ имају централну улогу у подршци демократским процесима, јачању одговорности власти и успостављању владавине закона и људских права у БиХ.

„Европска унија и САД имају централну улогу у подржавању ових вредности, посебно у ситуацијама када су оне на удару. Уверен сам да уз непрекидну међународну помоћ ова начела могу и хоће заживету у БиХ“, навео је Инцко.

Клинтонова и Ештонова су разговарале и са председавајућим Савета министара БиХ Вјекославом Бевандом.

По завршетку посете Сарајеву, оне ће отпутовати у Београд, а потом и у Приштину. Клинтонова ће, како је најављено, након тога боравити у Хрватској и Албанији.

 

(Танјуг)