Прочитај ми чланак

Кирби: „У случају Битићи се ради о правди, а не само о три америчка грађанина“

0
Фото: Бета

Фото: Бета

Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби истакао је поводом случаја браће Битићи, америчких држављана убијених у Србији 1999, да правда треба да буде задовољена за све жртве из сукоба 1990-тих са простора бивше СФРЈ.

Он је новинарима у Београду рекао да је с премијером Србије Александром Вучићем, као и са републичким тужиоцем, министром правде и министром унутрашњих послова имао бројне састанке на којима је било речи о случају Битићи, који још нема судски епилог.

„Постоји напредак“, рекао је Кирби, али је додао да тај случај треба „ставити у перспективу у којој говоримо да желимо напредак у том случају, али и у случају Насера Орића“, ухапшеног у јуну према захтеву Србије која га сумњичи за ратне злочине почињене код Сребренице.

Он је навео да је много људи погинуло 1990-тих, грађана Србије, БиХ или САД, и да свака породица жели да они који су убили чланове њихове породице буду изведени пред лице правде.

У случају Битићи се „ради о правди, а не само о три америчка грађанина“, рекао је Кирби, додајући да посета премијера Вучића Сребреници поводом 20. годишњице геноцида „говори о томе да су све жртве једнаке и да све породице тих жрава захтевају исту ствар, а то је правда“.

Кирби је рекао и да ће случај Битићи бити и једна од тема предстојећих разговора Вучића са америчким званичницима током посете САД, али да ће се разговарати и о европској будућности Србије. Он је подсетио и да ће на састанцима у САД, као и накнадно у УН, бити речи о улози Србије када су у питању мировне мисије, борба против тероризма, запошљавање, бизнис.

Кирби је раније најавио да ће премијер Србије у септембру боравити у Вашингтону где ће разговарати с потпредседнком САД Џозефом Бајденом, као и да ће главне теме бити односи две земље, пут Србије ка ЕУ, економска и војна питања.

Амбасадор САД и запослени у амбасади САД обележили су данас 14. годишњицу напада на Светски трговински центар у Њујорку акцијом добровољног давања крви у Црвеном крсту Србије у Београду.

Извор: Танјуг