Прочитај ми чланак

Јеремић: Миленијум тим један од највећих залогаја корупције у Србији

0

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је фирма „КБВ датаком“, власничком структуром повезана са „Миленијум тимом“, који послове добија на основу привилегованог односа са врхом власти, од 2016. године до 2019. године повећала приходе са 280 милиона динара на 1,6 милијарди, након што је добила посао постављања каблова у ширем центру Београда.

„’КБВ датаком“ бележи раст прихода од невероватних 576 одсто. То је једна од 24 фирме повезане са ’Миленијум тимом’ Ивана Бошњака и Стојана Вујка и настављамо наш истраживачки рад на ту тему… Одлучили смо да им не дозволимо да наставе да се баве коруптивним пословима, у најмању руку не више испод радара. Ако говоримо о корупцији у Србији, ово је вероватно један од највећих залогаја“, рекао је Јеремић у интервјуу порталу Нова.рс.

„Говоримо о гасификацији, изградњи државних станова, постављању оптичких каблова, куповини стотине хектара државне земље… Ово није само борба против корупције, него стратешка борба против тога да у будућности милијарде евра стечених сумњивим радњама остану у рукама корумпираних људи, који ће уколико им се дозволи да тај капитал оперу и озаконе, бити у стању да управљају животима будућих генерација, тако што ће постати власници болница, телевизија, банака, рудника…“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да би „они тим милијардама наставили да корумпирају – куповали би политичаре, новинаре, судије“ и додао да је „одузимање богатства таквима међу кључним предусловима за промену система“.

Председник Народне странке је истакао да је приватизација Врањске Бање, коју је купио ‘Миленијум тим’, односно са њом повезана фирма ‘Миленијум ризортс’, један од „најочигледнијих примера корупције“.

„Савет за борбу против корупције је у посебном извештају препоручио Влади Србије да задужи Тужилаштво за организовани криминал на предузимање законом предвиђених мера. Уместо да поступи по препорукама Савета, Влада га је у потпуности игнорисала и донела одлуку о бесповратној помоћи ‘Миленијуму’ за тај пројекат у вредности од 10 милиона евра“, рекао је Јеремић, и подсетио да је „Миленијум тим“ Врањску Бању купио за 1,88 милиона евра.

Јеремић је навео да је “Миленијум тим” од америчког ланца хотела „Мериот“ откупио право на франшизу, па је потом то покушао да „лажно представи као некакву страну инвестицију уз помоћ председника Србије Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић“.

„То се бомбастично потписује у присуству Ане Брнабић и америчког амбасадора и вероватно је замишљено као одвраћајући ефекат, у смислу ’где смеш да чачкаш нешто у шта су укључени Американци, све са амбасадором…’“, рекао је Јеремић.

„Ми се тога нисмо уплашили. Напротив, то нам је отворило нове правце деловања, јер ако се америчка фирма повеже са било којим пројектом, тада се за процесуирање евентуалне корупције успоставља јурисдикција америчког правосуђа. Другим речима, омогућили су нам да делујемо и изван оквира домаћих, контролисаних институција“, закључио је Јеремић.