Прочитај ми чланак

ЈЕРЕМИЋ: Доћи ће до разговора о уједињењу опозиције, разумни смо људи

0

Верујем да ће опозиционе странке пронаћи договор о заједничком наступу јер не постоје суштинске разлике у ставовима, каже председник Народне странке Вук Јеремић.

Разлике постоје само у форми, уверен сам да ћемо и ту постићи договор – казао је Јеремић у „Прессингу“.

Говорећи о одлуци Покрета слободних грађана (ПСГ) да не жели у опозициони савез који је предложио Драган Ђилас, Јеремић је рекао да не би то „драматично посматрао“, и да нема сумње да ће доћи до договора.

– За столом су озбиљни људи, рационални људи и ја верујем да ћемо доћи до решења. Што се тиче Народне странке, ми нисмо поставили ниједан ултимативан захтев, имамо разумевања за све учеснике у том дијалогу. Верујем да треба тај дијалог и проширити, јер је искључиво кроз заједнички наступ могуће делегитимизовати ову власт и изборити се за изборне услове и понудити кохерентну политичку алтернативу овом режиму који нас доводи до пропадања – казао је он, и додао да заједничко деловање опозиције очекују и грађани.

Заједно у борби против власти

Он је рекао да постоје разлике и између Двери и Народне странке, као и између ПСГ и НС, али да је потребно пронаћи заједнички именилац у борби против власти.

– Мислимо да би заједнички именитељ могао да буде да наредна влада има договор да буде орочена на годину дана и да има заједнички сет приоритета, на којима бисмо радили сви заједно, да се договоримо шта ћемо да урадимо за годину дана, а да буду на крају одржани фер избори, па би ПСГ могао да кандидује овакву политику, а Народна странка онакву политику – казао је он.

Јеремић је рекао да је потребно повратити слободу институција, слободу медија и изражавања, подржати домаћу привреду, и додао да ће његова странка кандидовати још неке теме, конкретно – под хитно укидање приватних извршитеља.

Он је рекао и да је будућа сарадња Народне странке са ПСГ неупитна и да ће наставити блиско да сарађују. Како је објаснио, одлука НС да формира сопствени одборнички клуб у Скупштини града није донета из политичких, већ техничких разлога.

Шешељ у режираном циркусу

Говорећи о десници на политичкој сцени Србије, он је рекао да се Двери не могу поредити са СРС.

– Оно што је радио Војислав Шешељ, то је с оне стране цивилизације и политичке пристојности. Сматрам да су Двери другачије, иако се не слажем са свим њиховим ставовима, нити са методологијом, али када је реч о десници у Србији, она је стицајем околности данас прилично маргинализована и идентификована са шовинизмом и еврофобијом. У нормалној европској земљи идеје попут заштите идентитета, традиционалних вредности, породице, то су нормалне идеје, њих заступа и НС, то су идеје блиске европској десници, које у нормалном друштву треба да постоје – казао је Јеремић.