Прочитај ми чланак

ЈАЊУШЕВИЋ (ДВЕРИ) Нек види Европа, нека цео свет види, како брат брату у помоћ иде

0

Народна посланица Марија Јањушевић честитала је свим грађанима Србије 170 година од одржавања Мајске скупштине, као и Светски дан породица, те поставила питање представницима власти о томе како данас живе становници у Војводини.

„Једноставно речено, пре 170 година наши преци су створили услове за уједињење свих Срба. Тачно је да се ове чињенице тичу прошлости, али су нам такође веома важна поука у нашим савременим политичким и културно-образовним токовима“- рекла је Јањушевић, и додала да је то посебно битно у тренутку када нам је потребно јединство како бисмо спречили одцепљење наше јужне српске покрајине.

Она је напоменула да је одлуку о присаједињењу пратила и напомена: „Несрпским и несловенским народима , који остају у нашим границама, обезбеђује се свако право којим желе да као мањина очувају и развијају своје народно биће“ и да је то важна тековина и за нас данас.

Јањушевић је поздравила све активности којима представници власти у северној српској покрајини обележавају овај јубилеј и дају почаст свим српским великанима оног доба. Она је поставила питање Министарству просвете, покрајинској Влади и председнику Скупштине АП Војводине зашто нема допуне наставног програма у основним и средњим школама, како би о овим историјским чињеницама, кључним за опстанак нашег народа, све генерације училе у континуитету и како је могуће, да упркос толикој галами о равноправности, ниједна институција или појединац није у свом обраћању нагласио и значај жена у процесу присаједињења Војводине Србији. Јањушевић је питала и шта владе Србије и АП Војводине предузимају да становништво АП Војводине остаје на својим имањима, отвара породичне фирме и обезбеђује економску независност?

Истакла је да ће Двери наставити са својим захтевима да се знаменитим српским личностима, у првом реду седам дама које су изгласале присаједињење, одају припадајуће почасти у виду назива улица, подизања спомениа и постављања спомен плоча.

Јањушевић је закључила говор речима Стевана Шупљикца: „Нек види Европа, нека цео свет види, како брат брату у помоћ иде“, додавши да то и данас треба бити порука према свим Србима који живе ван матице.