Прочитај ми чланак

Изетбеговић покреће спор између БиХ и РС због референдума

0

bakir-izetbegovic(1)

Председник СДА Бакир Изетбеговић најавио је да ће упутити захтев Уставном суду БиХ за решавање спора између БиХ и Српске, којим ће тражити и доношење привремене мере за стављање на чекање одлуке Народне скупштине Републике Српске о одржавању референдума о Дану Српске, односно забрану његовог одржавања.

Изетбеговић, који је и председавајући Председништва БиХ, објаснио је да ће Уставном суду упутити захтев за решавање спора између нивоа БиХ и Републике Српске у вези са одлуком Народне скупштине Републике Српске, за коју је рекао да доводи у питање одлуку Уставног суда БиХ која је коначна и обавезујућа и која се због тога не може доводити у питање.

– Сви у овој земљи треба да поштују њен устав, владавину права и институције, а ово што се ових дана ради у Републици Српској је против тога – рекао је Изетбеговић на конференцији за новинаре у Сарајеву где се састао са председницима СББ Фахрудином Радончићем и ХДЗ БиХ Драганом Човићем.

Лидер СББ Фахрудин Радончић рекао је да се одлуке Уставног суда морају поштовати, истичући да је став СББ и бошњачког политичког корпуса да је реч о антидејтонској активности.

Он је изразио очекивање да ће легалним и политичким средствима бити пронађен излаз из ове ситуације, тако да то не утиче на перспективу, стабилност и безбедност БиХ на њеном европском путу.