Прочитај ми чланак

Ивановић: Влада Србије убеђивала људе силом да изађу на изборе

0

oliver ivanovic-kosovo

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Кандидат за градоначелника северне Косовске Митровице Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић саопштио је данас да је до 16 часова на биралишта изашло 17,87 одсто бирачког тела у три бирачка центра у којима су поновљени локални избори.

Он је, на конференцији за штампу, казао да је изашло 4.213 бирача, и да је то далеко изнад очекивања, са чиме се може бити задовољан. Ивановић је изразио очекивање да би излазност до затварања бирачких места у 19 часова могла бити виша од 5.000 бирача.

Иако је дошло до пада у последњих сат времена, како је казао највероватније због Новака Ђоковића, интензитет би могао да се појача у наредном периоду.

„Велики број гласача могао би доћи у последњем моменту. Апелујемо да се бирачима, који се буду нашли у гласачким центрима пре затварања, омогући да гласају“, поручио је он.

Излазност, навео је Ивановић, даје одређену гаранцију да ће доћи до квалитетног избора, али уједно и предстваља обавезу за изабрана лица.

Први задатак нових власти биће успостављање Заједнице српских општина, односно Скупштине Заједнице, у којој ће се наћи сви одборници општина које желе да у њој учествују.

До овог тренутка, према његовим речима, није било већих неправилности.

Међутим, он је пренео да је СДП контактирао предстванике ОЕБС, посматрачке мисије ЕУ и друге институције у вези са промотивним штандовима и активностима које на дан гласања нису дозвољене, а нису уклоњене ни након упозорења.

Он је додао да је у 15.45 једна жена мобилног тима грађанске иницијативе „Српска“ покушала да гласа, иако није била на списку, а што је хтео да дозволи председавајући изборног тима, али је спречено на противљење члана СДП.

Такође је казао да процене указују да ће бити велики број такозваних условних гласова, пошто је око 150 до 200 људи из Зубиног Потока и Лепосавића, како тврди, дошло да гласа иако је своје право остварило 3.новембра у својим општинама. То ће, како је нагласио, значајно подићи број условних гласача, те ће бити предмет даље расправе, а може довести до подизања тензија, што није у интересу.

СДП инсистира, каже Ивановић, да пребројавање гласова буде обављено у северној Митровици, додајући да нема разлога да би се пребројавање одлагало и премештало у Косово Поље, јер нема индиција да би се ситуација могла погоршати. Такав захтев СДП је упутио Централној изборној комисији, ОЕБС и посматрачкој мисији ЕУ.

Исто тако, он је најавио да ће затражити разрешење директора Центра за социјални рад, због притиска на једну трудницу, корисницу социјалне накнаде. Ивановић је изразио уверење да би победио у првом кругу гласања да није било тих притисака, те додао да је сигурно да ће северна Митровица добити Србина као градоначелника, али да није сигурно да ће то бити могуће у првом кругу. За победу у првом кругу, како сматра, тренутно је потребно око 2.800 гласова, што је тероретски могуће, али не верује да ће иједна кандидат то остварити.

Према проценам СДП, ова листа је добила за сада сигурно 1.200 гласова, што није довољно за победу, али јесте за други круг. Што се тиче присуства снага безбедности на дан гласања, Ивановић је проценио да је било око 150 припадника Косовске полиције, око 50 припадника Еулекс полиције и око 90 војника Кфора. Шеф Изборног штаба СДП Игор Симић указао је да тренутна укупна излазност, узимајући у обзир и бирачка места која нису поништена износи 12,6 одсто, односно 5.712 бирача.

Кандидат ГИ „Слобода, демократија, правда“ за градоначелника Косовске Митровице Оливер Ивановић изјавио је да очекује победу на поновљеним изборима.

Он је изразио уверење да ће избори у Косовској Митровици бити успешни и да ће допринети развоју града.

„Надам се победи, јер ја и екипа коју имам нудимо програм али и рокове“, рекао је Ивановић након што је гласао на бирачком месту у ОШ „Свети Сава“.

Он је додао да је „реалност да постоји отпор и несхватање ситуације“ међу Србима око косовских избора, и за то оптужио Владу Србије која је према његовој оцени „водила врло лошу кампању“.

„Да их је неко учио како да спроводе антикампању то не би овако изгледало. Фаворизовати само једну листу, убеђивати људе силом да дођу на изборе и не давати јасне одговоре на питања које интересују грађане, то је пут како се дестимулише човек да изађе на изборе“ рекао је Ивановић.

Према његовим речима Влада Србије треба да извуче поуку да „не може подржавати своје људе и листе само зато што су чланови странке“.

„То је Србе на Косову и Метохији у протеклих 20 година коштало скупо. Овде морамо тражити најквалитетнији састав и то ће гарантовати да ће Срба и Србије бити овде“, додао је он.

Он је оценио да би избор Албанца за градоначелника био „лош сценарио“ по стабилност овог подручја.

„Ако Агим Дева буде градоначелник ја ћу резултате признати и неће ми бити драго, борићу се да срушим ту власт, а он (Дева) никада неће бити у стању да направи посао. У том случају јужни део Косовске Митровице ће имати два председника а север неће имати никакву локалну самоуправу“, рекао је Ивановић.

(Бета-Танјуг)