Прочитај ми чланак

Ни 55 обраћања јавности у 55 дана му није довољно: Зашто се Вучић наљутио на РТС

0

Провладини медији објавили су да је председник Србије Александар Вучић отказао вечерашње гостовање у Дневнику РТС-а и наводно поручио јавном сервису да уместо њега позову кандидата покрета Крени-промени за градоначелника Београда Сава Манојловића.

Вучић је, према наводима прорежимских медија, РТС-у наводно замерио што је Манојловић на РТС-у гостовао два пута у два дана, као и што су у предизборном дуелу на јавном сервису гостовала три представника опозиција наспрам једног представника СНС-а.

Када се, међутим, погледају подаци посматрачке мисије Црта, разлози за љутњу председника Србије свакако не стоје. Наиме, Црта је јуче саопштила да је до сада забележено више од 700 појављивања представника власти на око 300 догађаја у Београду.

Заменица шефа Цртине мисије Тамара Бранковић изјавила је да је Вучић поново у био у првом плану кампање иако он није кандидат ни на једним изборима 2. јуна.

„Вучић се у 55 дана обратио јавности 55 пута, дакле сваког дана током трајања кампање, а у вестима је био дупло више од свих осталих актера и власти и опозиције“, указала је Бранковић.

Нагласила је и да је владајућа странка у овој предизборној кампањи замаглила границу између локалне и националне кампање тако што су грађанима слате поруке као да је реч о државним активностима.

Такође, све телевизије са националном покривеношћу, укључујући и „прозвани“ РТС су, према налазима Црте, у овој предизборној кампањи у великој мери фаворизовале представнике владајуће коалиције у односу представнике опозиције.

Манојловић се поводом навода медија да Вучић свој термин на РТС-у уступа њему, обратио на друштвеној мрежи X поруком да прихвата ову понуду.

“Захваљујем се и прихватам. Замолио бих уредништво РТС-а да ми јави у колико сати да дођем сутра“, навео је Манојловић и додао:

„Када је председник одгледао моје гостовање на РТС-у, схватио је да њему ипак више одговорају Миломир Марић, Јована Јеремић и Јелена Карлеуша.”