Прочитај ми чланак

ИНТЕРВЈУ: СТЕФАН ДОЛИЋ испред Националног фронта Србије

0

stefan-dolicСтефан Долић генерални секретар Националног српског фронта  у разговору за Србин Инфо објашњава све недоумице око предстојећег Српског марша.

Одмах на почетку да разјаснимо ко организује Српски марш у Београду 1.октобра?
Марш организује удружење НСФ као правно лице. Међу организаторима су наши активисти из Београда јер ће се марш одржати у Београду. Као заступник удружења и ја сам један од организатора.

Који је мотив окупљања?
Мотив скупа је изражавање става против ЕУ интеграција, јер сматрамо да српски народ и сви грађани Србије морају имати право да се на референдуму изјасне желе ли ЕУ интеграције или не. То је основна тема Српског марша ове године, али организоваћемо Српски марш сваке године са другом темом и у другом делу Србије. На неки начин мотив марша је борба за слободу говора и слободу окупљања.

Блиц је прошле недеље објавио на насловној страни слику Горана Давидовића и оптужбе о маршу неонациста. Који је ваш коментар?
Срамотно је то што Блиц ради. Не знамо тачно зашто је покренута кампања, да ли је то неко покренуо са неком намером. Сви знамо да се насловне стране у Блицу плаћају. Потпуно је безобразно од Блица што је на непрофесионалан начин изразио непријатељство према НСФ који је млада скоро основана организација. Давидовић није у Србији, није оснивач НСФ и није међу организаторима. Могли су се обратити нама или њему и добили би ту информацију. Од њега су направили неку врсту баука, а сада хоће и нас да направе неким екстремистима. Покренућемо све законске могућности у складу са Законом о јавном информисању и медијима да се тој кампањи и злоупотреби средстава јавног информисања стане на пут.

Значи Горан Давидовић није оснивач НСФ?
Оснивачи су они људи који су наведени у оснивачком акту удружења НСФ као легалног регистрованог удружења уписаног у регистар Агенције за привредне регистре Републике Србије. Није искључено да Давидовић једног дана постане члан НСФ и да се укључи активно у наш рад али то сада није случај. Ако се то деси то сигурно нећемо сакривати јер то није забрањено.

У марту сте имали Марш сећања у склопu обележавања годишњице НАТО бомбардовања и нисте имали проблема као за Српски марш?
Нападали су нас и тада али не овако хистерично. Марш сећања је био успешан било је око 120 људи који су достојанствено обележили 24.март.

НСФ постоји од марта, које сте још активности имали од тада?
Имали смо многе активности у складу са нашим финансијским средствима и још увек малим бројем активиста. Угостили смо Ника Грифина на трибини о илегалној имиграцији. Имали смо неке хуманитарне акције али и многе акције са плакатима и транспарентима којима смо изражавали наш став. Све то можете видети на нашем сајту и у нашем билтену Фронт. Све наше активности су законите и јавне.

Кажете да сте угостили Грифина, да ли сарађујете са још неким европским десничарима?
Ник Грифин је био наш гост као потпредседник Алијансе за мир и слободу, политичке групе при Европском парламенту. Ми смо на неки начин у статусу посматрача те Алијансе у којој се налазе многе европске парламентарне странке са којима одржавамо пријатељске односе: Златна зора, Форца нова, странке Наша Словачка, НПД и многих других. Али не ограничавамо се на сарадњу само са чланицама те Алијансе. Ипак, ми нисмо партија и наше активности још не укључују излазак на изборе.

Да ли стрепите да би Српски марш могао бити забрањен?
Мирно спавамо што се тога тиче. Ако забране жалићемо се Уставном суду. Мада нема никаквог разлога да буде забрањен. Не разумем зашто се шири таква атмосфера страха.

Због чега сте дали име Српски марш када је већ два пута слична манифестација била забрањена?
Зато што смо Срби и живимо у Србији. Ако некоме смета Српски марш зато што је српски то није наш проблем.

Против вашег скупа устали су многи, шта мислите о томе?
Један од оних који је најбучнији је Ратибор Тривунац који је бацао молотовљев коктел на амбасаду Грчке, бавио се тероризмом. Устали су они који мрзе све српско и не могу да поднесу да има још српских патриота. И нама је драго што су они против нас.