Прочитај ми чланак

Студија: Вакцина против Kовид-а дата трудницама изазива оштећење мозга код беба

0

У рецензираној медицинској студији објављеној раније ове године у „Спрингеру“, истраживачи су открили да пацови којима је током трудноће убризгана мРНА вакцина против Ковид-а често рађају потомке оштећеног мозга, показујући понашање слично аутизму, као и физичку неспособност.

„Трудни пацови су примили вакцину КОВИД-19 мРНА БНТ162б2 током гестације. Накнадне процене мушких и женских потомака укључивале су понашања налик аутизму, број неурона и моторичке перформансе“, наводи се у студији у одељку „Сажетак“.

„Наши налази откривају да мРНА БНТ162б2 вакцина значајно мења експресију гена за WNТ и нивое БДНФ и код мужјака и код женки пацова, што указује на дубок утицај на кључне путеве неуроразвоја“, наводи се у студији у одељку „сажетак“.

Подаци показују да потомци вакцинисаних пацова нису само психички, већ и физички лошији.

„Нарочито, мужјаци пацова су испољили изражено понашање налик аутизму, које карактерише значајно смањење друштвене интеракције и понављајућих образаца понашања. Штавише, дошло је до значајног смањења броја неурона у критичним регионима мозга, што указује на потенцијалну неуродегенерацију или измењен неуроразвој. Мужјаци пацова су такође показали смањене моторичке перформансе, што је доказано смањеном координацијом и агилношћу“, наводи се у студији у одељку „Abstract“.

У раду је дато и неколико објашњења потенцијалних механизама оштећења мозга, односно механизама који резултирају неуролошком упалом.

„Постоје теоретски постулати који сугеришу да би биосинтеза шиљастог протеина, било путем природне вирусне инфекције или после вакцинације, могла да изазове неуроинфламацију и изазове промене у синаптичкој пластичности. Ове предложене промене могу утицати на развој мозга и потенцијално допринети неуроразвојним поремећајима, укључујући аутизам“, наводи се у студији у одељку „Увод“. „Различите студије су показале да вирусне инфекције, које обухватају оне које изазива породица Coronaviridae, могу покренути неуроинфламаторни одговор. Шиљасти протеин, захваљујући свом интерфејсу са АЦЕ2 рецептором, може да пређе крвно-мождану баријеру или индиректно индукује неуроинфламацију преко периферне имунолошке сигнализације…

Прелиминарна претклиничка истраживања која истражују потенцијалне ефекте шиљастог протеина на синаптичку функцију су оцртала могуће поремећаје неуронске повезаности и синаптичке трансмисије.

Док су истраживачи тврдили да је Ковид вакцина ефикасна, ипак су довели у питање њену безбедност.

„Иако су мРНА вакцине показале изузетну ефикасност у спречавању тешких манифестација КОВИД-19 и ограничавању преноса вируса, од највеће је важности да се савесно истраже потенцијалне неуролошке последице повезане са самим шиљастим протеином и са имунолошким одговором који он индукује“, наводи се у студији у одељку „Увод“.

ЦДЦ препоручује да сви Американци добију вакцину против, а да мала деца добију додатну.