Прочитај ми чланак

СНС скупља потписе за Српску десницу? Вацић негира

0

Након оптужби Покрета слободних грађана да су приметили да им активисти Српске напредне странке прикупљају потписе у појединим општинама, Покрет "1 од 5 милиона" објавио је да владајућа партија на истоветан начин припрема Српску десницу Мише Вацића за излазак на изборе.

У покрету “1 од 5 милиона” немају дилему да управо владајућа партија прикупља потписе за странку коју води Миша Вацић. Изнели су документа за која тврде да су им стигла директно из Српске деснице, која указују на расподелу мандата пре него што су избори уопште одржани, преноси Н1.

“Бивши члан њиховог изборног штаба нам је послао документа на којима су пописане општине у којима они излазе на изборе и број одборника које спремају”, каже Мома Ковачевић из Покрета “1 од 5 милиона”.

“Са друге стране можемо видети да они немају никакву кампању тренутно, не постоје у мејнстрим медијима. Тако да се спрема да они уђу у власт на мала врата”, додаје он.

Не у мејнстрим медијима, али Српска десница кампању води из једног подрума на Новом Београду. Лидер Деснице Миша Вацић демантује да им потписе прикупљају напредњаци и тврди – информација није могла да потекне од њиховог бившег члана, јер се из Српске деснице нико није ишчланио.

“Реч је о једној полуинформацији која има злу конотацију. Чињеница је да излазимо на изборе у 48 локалних самоуправа и то је јавна информација, јер свако ко се кандидује на локалним изборима мора да од општинске изборне комисије преузме материјал. Тако да – није истина, ево гледам у очи све људе који гледају ово. Није истина”, поручује Вацић.

Због чега би нека странка уопше прикупљала потписе за своје, на папиру, политичке противнике? Због привида демократије и легитимитета, који је уздрман одлуком дела опозиције да бојкотује предстојеће изборе, сматра политички аналитичар Миклош Биро.

“Они ће грађане Србије лако убедити преко контролисаних електронских медија са националном фреквенцијом да је то све у реду, да су избори били супер и да је парламент легитиман, али тешко да ће убедити међународну заједницу, самом чињеницом да постоји извештај Фридом хауса који каже да смо ми хибридна демократија, што значи – има избора, нема демократије у Србији”, истиче Биро.

Како каже, у последње четири године близу 600 одборника који су мандате освојили на листама других странака, у постизборној комбинаторици се одједном препознало у вредностима Српске напредне странке.