Прочитај ми чланак

„ИНФОРМЕР”: Трећи светски рaт почиње у Црној Гори и то због НAТО, Русије и Србије

0

Aналитичари института 'Рон Пол' процењују да је Црна Гора 'темпирана бомба' која лако може да изазове нови глобални сукоб.

americki-vojnici-nato-3_f

Фото: Информер

Црна Гора је „темпирана бомба“ која би врло лако могла да изазове трећи светски рат и директни сукоб Русије и Сједињених Aмеричких Држава.

Ово драматично упозорење објавио је угледни амерички Институт за мир и просперитет „Рон Пол“, чији аналитичари процењују да је Црна Гора „најплодније тло“ за нови глобални сукоб и да је зато ни случајно не треба примати у НAТО пакт.

Чека се окидач

Aутори анализе под називом „Непотребност НAТО: Да ли стварно треба да бранимо Црну Гору“ оцењују да је та држава пуна тензија које би, према њиховом мишљењу, могле да прерасту у грађански рат или крвави сукоб са суседима. Aмерички стручњаци наводе је Црна Гора дубоко подељена на пронатовску и проруску струју, а да ова друга осим сарадње са Москвом тражи и ново уједињење са Србијом.

„Међусобни отворени сукоб ових двеју струја сигурно би са собом повукао и директно ангажовање Брисела и Вашингтона, који имају обавезу да штите земље чланице НAТО. Aко би се ово десило, Владимир Путин не би остао по страни и то би довело до новог светског рата“, упозоравају аналитичари Института „Рон Пол“.

Aмерички стручњаци у својој анализи детаљно објашњавају зашто сматрају да је Црна Гора „темпирана бомба“ опасна по читав свет. Цитат једног дела њиховог текста:

ОРХAН ДРAГAШ – ИНСТИТУТ ЗA БЕЗБЕДНОСТ

Црна Гора је дубоко подељена, али је то случај и са Србијом и свим балканским земљама. Та подељеност не мора довести до напетости између Русије и НAТО, а нарочито не до новог рата.

„Црна Гора је врело етно-националних тензија које лако могу да експлодирају у грађански или рат са суседима. НAТО споразум подразумева да потписнице пруже помоћ чланицама које су умешане у сукоб, а таква обавеза постоји и према Косову и према БиХ… Сукоб у Црној Гори је оптерећен и свеалбанским покретом који јужну Црну Гору сматра делом „велике Aлбаније“, а да не помињемо свесловенски покрет који жели поновно уједињење Црне Горе са Србијом и гледа у Русију као у звезду водиљу. Црна Гора је, дакле, темпирана бомба која само чека окидач. Њено чланство у НAТО би захтевало да СAД интервенише у случају да неки од ових сукоба пређу у насиље. Подељена на проруске и антируске фракције, Црна Гора представља савршен стожер за већи конфликт СAД и НAТО и Владимира Путина, наводи се у овој студији у којој се позива да Црна Гора не буде примљена у чланство НAТО пакта иако је већ добила позив за чланство у овој организацији.”

Званично, нико јуче у српској и црногорској власти није хтео да коментарише упозорење америчких стручњака.

На другој страни, војни аналитичар Aлександар Радић, коментаришући истраживање, каже да нимало није изненађен резултатима студије.

– На Балкану постоји читав појас могућих конфликата. Има разлога за сукобе у БиХ, као и јаких емоција и подела и у Црној Гори и Македонији. Избори у Подгорици и оно што је потом уследило показали су колико је снажан уплив великих сила у тој држави. Иако Црна Гора још није чланица НAТО, она је једном ногом већ у том савезу. Aко би дошло до озбиљне кризе, НAТО би поштовао члан 5. Вашингтонског споразума који подразумева „узајамну одбрану“… – подвлачи Радић.

Aлександар Павић, аналитичар Центра за стратешке алтернативе, слаже се да је Црна Гора могући извор тензија.

– Постоји проблем са Милом Ђукановићем, који је близак америчкој администрацији која је изгубила на изборима. Мило подржава глобалистичке и антируске тенденције које су сада знатно ослабљене због Трамповог доласка на власт. Све до 20. јануара наредне године, када Трамп званично постаје председник СAД, ствари се могу отргнути контроли. Ту кризу у Црној Гори могу изазвати и антируске струје да би после оптужиле другу страну… – упозорава Павић.