Прочитај ми чланак

ХРВАТСКИ ШЕФ ДИПЛОМАТИЈЕ ПОРУЧУЈЕ СРБИЈИ: Не драматизујте

0

Министар спољних послова Хрватске Давор Штир каже да Хрватска, кад је реч о поглављу 26 у преговорима Србије и ЕУ, чека појашњења.

hrvatski-sef-diplomatije-stir

screenshot

Он је навео да се ради о појашњењима када су у питању обавезе Србије око уџбеника за средње и основне школе, чији садржај мора бити прилагођен хрватској националној мањини.

Штир је после састанка Савета министара у Бриселу рекао да не би требало драматизовати ситуацију кад је реч о неотварању поглавља 26 и да је нормално да се у раду радних група траже додатне информације.

„Овде није било изненађења. Наш представник је био у Београду, имао добре разговоре и све је било на време искомуницирано“, поручио је хрватски министар из Брисела.

„Као што знате, Хрватска је била међу државама које нису могле дићи резерву када је у питању поглавље 26. Тражимо додатна појашњења, која ће нам пружити Европска комисија“, изјавио је Штир излазећи са састанка Савета министра ЕУ.

Он каже да Европска комисија у име ЕУ преговара са Србијом као земљом кандидатом и да очекује напредак који би омогућио Хрватској да врло брзо, „већ почетком следеће године“, буде у ситуацији да подигне своју резерву када је у питању поглавље 26 о култури и образовању.

„Образовање националних мањина је важно питање, које јесте у оквиру приступних преговора. У питању су обавезе Србије око уџбеника за средњу и основну школу са прилагођеним садржајем за националне мањине, па тако и за хрватску националну мањину“, поручио је хрватски министар спољних послова.

Он је додао да је хрватска реторика таква да смањује тензије, али да тражи испуњавање одређених критеријума и пролазак кроз процес трансформације за све земље које желе да приступе Европској унији.

„То није једноставно, али је добро за саме државе које преговарају са ЕУ“, закључио је хрватски министар спољних послова Давор Штир у Бриселу.

Најавио је да ће Србија данас отворити два поглавља, од којих ће једно одмах и затворити.