Прочитај ми чланак

Студије потврдиле: Вакцине против КОВИД-а изазивају озбиљне проблеме са плодношћу

0

Преглед који је објавио British Medical Journal (БМЈ) анализирао је неколико студија које се баве вакцинама против Kовида и тешким менструалним поремећајима. Закључено је да су скоро све студије откриле да мРНА вакцина изазива екстремне проблеме са њиховим менструацијама.

„У овом прегледу смо пронашли доказе који подржавају повезаност између вакцине против KОВИД-19 и исхода менструалног здравља“, наводи се у прегледу у одељку „Закључци“.

Infowars.com извештава: Преглед само помиње да су откривене привремене промене менструације, упркос неким истраживањима која су доказала супротно.

„Ипак, већина литературе показује да је вакцина против KОВИД-19 повезана са привременим променама у менструалним карактеристикама (дужина циклуса и проток) и менструалним болом“, наводи се у прегледу у одељку „Резултати“.

БМЈ је анализирао укупно 53 публикације 11 проспективних кохортних студија, 11 ретроспективних кохортних студија или кохортних студија заснованих на регистру и 31 пресечна или ретроспективна студија случај-контрола о Цовид ињекцијама које утичу на менструацију.

Иако није свеобухватно нити нужно укључује преглед БМЈ-а, нека истраживања о одређеној теми укључују следеће цитате из различитих студија:

„…на друштвеним медијима и блоговима су се гомилале дискусије које указују на то да су жене искусиле менструалне промене, укључујући измењено трајање менструације, учесталост, регуларност и волумен (јаче крварење и згрушавање), појачану дисменореју и погоршање предменструалног синдрома (ПМС) (нпр. Морган 202112). Новији анегдотски извештаји о променама менструалног циклуса након вакцинације против KОВИД-19 подстакли су оклевање или одбијање вакцине“, наводи се у студији (Пандемија KОВИД-19 и менструални циклус: празнине у истраживању и могућности) у делу „Карактеристике менструалног циклуса и KОВИД-19“, одељак о пандемији.

„Вакцинација против KОВИД-19 може бити повезана са краткорочним променама уобичајене дужине менструалног циклуса, посебно међу женама чији су циклуси били кратки, дуги или неправилни пре вакцинације“, студија је (Проспективна студија о повезаности САРС-ЦоВ-2 инфекција и вакцинација против KОВИД-19 са променама уобичајених карактеристика менструалног циклуса) наведено у одељку „Закључак“.

„Овај систематски преглед представља најсавременији и највећи доказ о предикторима и стопи менструалних проблема након вакцинације против KОВИД-19, укључујући 78138 пацијената. Штавише, показује да је значајан број жена (52,05%) искусио менструалне абнормалности након вакцине против KОВИД-19“, наводи се у студији (Менструалне абнормалности након вакцине против KОВИД-19: систематски преглед) у одељку „Дискусија“.

„Анализирајући више менструалног протока, видели смо да је 24,5% пацијенткиња имало повећан проток, док је 15,5% имало смањен проток, при чему је за обе промене протока п-вредност била 0,017. Међутим, 23,65 је показало одложене периоде, а 51,6% није показало промене. Промене у времену су биле значајне“, наводи се у студији (Краткорочни ефекат вакцине против корона вируса на менструалне циклусе) у одељку „Резултати“.

„Приближно 25% вакцинисаних учесника пријавило је промену у менструалном циклусу након вакцинације; већина је пријавила промене након друге дозе (56%) у поређењу са њиховом првом (18%) и трећом (14%) дозом. Најчешће пријављене промене биле су нередовне менструације (43%), појачани предменструални симптоми (34%), појачани менструални бол или грчеви (30%) и абнормално тешко или продужено крварење (31%). Високи нивои перцепције стреса који су сами пријавили у поређењу са ниским перципираним стресом (ОР, 2,22; 95% ЦИ 1,12-4,37) и већим индексом телесне масе (ОР, 1,04; 95% ЦИ 1,00-1,07) били су повезани са већим изгледима да доживите менструални циклус да се мења након вакцинације“, наводи се у студији (Вакцинација против KОВИД-19 и промене у менструалном циклусу код вакцинисаних особа) у одељку „Резултати“.